Hlavní obsah

Fotogalerie: Jak se z ostravských jatek stane galerie

Foto: město Ostrava

Takto budou jatka vypadat po přestavbě.

Reklama

V Ostravě začíná přestavba historické budovy někdejších jatek, která se promění v galerii moderního umění. Stavba za 206 milionů korun má být hotova do konce příštího roku. Vítězná stavební společnost si v pondělí stavbu převzala.

Článek

Památkově chráněný objekt se bude přestavovat podle návrhu polského studia KWK Promes architekta Roberta Konieczneho, vzešlého z architektonické soutěže vyhlášené v roce 2017. „Bez ohledu na koronavirus pokračujeme se zahajováním nových investic,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO). Podle něj město dopady současné situace ekonomicky zvládne. „Očekávaný výpadek příjmů města v důsledku krizových opatření hodláme přednostně kompenzovat úsporami běžných výdajů, nikoliv omezením investic,“ doplnil Macura.

Foto: město Ostrava

V galerii moderního umění se promění pět na sebe navazujících částí objektu různého stáří, a to původní chladírny, nové chladírny, vepřové porážky a zastřešené atrium.

V letošním roce je na přestavbu objektu vyčleněno téměř 100 milionů korun. V galerii moderního umění se promění pět na sebe navazujících částí objektu různého stáří, a to původní chladírny, nové chladírny, vepřové porážky a zastřešené atrium. Demolice kvůli technickému stavu čeká provozní budovu, nahradí ji nová.

„První dva měsíce věnuje firma bourání, demontáži a demolici objektu provozní budovy, následovat budou interiéry, historické fasády objektu a další práce podle nastaveného harmonogramu,“ upřesnila náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová (ANO).

Foto: město Ostrava

Po přestavbě bude v objektu šest výstavních sálů, které mohou být navzájem propojeny nebo mohou fungovat samostatně.

Po přestavbě bude v objektu šest výstavních sálů, které mohou být navzájem propojeny nebo mohou fungovat samostatně. Díky otočným stěnám bude do výstavního prostoru začleněno i venkovní prostranství. „Je to zajímavý projekt, který je pro nás výzvou, přičemž jednou z těch největších jsou otočné stěny, které nejsou standardním prvkem běžně používaným ve stavebnictví,“ řekl Marek Podzemný, výrobní ředitel a místopředseda představenstva společnosti Zlínstav, která vyhrála veřejnou soutěž na přestavbu jatek. Nepředpokládá, že by pandemie měla na rekonstrukci zásadní dopad.

Foto: město Ostrava

Jednou z největších výzev jsou otočné stěny, které nejsou standardním prvkem běžně používaným ve stavebnictví.

V roce 1994 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem někdejších jatek odprodal společnosti Bauhaus za více než 38 milionů. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila hobbymarket. Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena a prodejna rovněž přestala fungovat. Město se dlouho snažilo získat jatka zpět, nakonec se mu je podařilo odkoupit. Zaplatilo za ně i s bývalou prodejnou Bauhausu 80 milionů korun.

Foto: město Ostrava

Město za jatka i bývalou prodejnu Bauhausu zaplatilo 80 milionů korun.

Na přestavbu jatek město v roce 2017 vyhlásilo architektonickou soutěž, vítěze vybíralo z osmi návrhů. Polský architekt se umístil na třetím místě. S vítězem soutěže, pražským studiem Petr Hájek Architekti, se totiž město nedohodlo na podobě smlouvy a studio z procesu vyřadilo. Do jednacího řízení bez uveřejnění na zpracování projektu, které následovalo po architektonické soutěži, se městu přihlásilo jen vítězné studio, s nímž smlouvu neuzavřelo, a polský architekt. Studio, které bylo v soutěži na druhém místě, do jednacího řízení svůj projekt nepodalo.

Reklama

Doporučované