Hlavní obsah

Francie začne očkovat v lékárnách. Čeští lékárníci se zapojit nemohou

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování covid-19 v Domově U Biřičky

Reklama

Zatímco ve Francii a řadě dalších evropských zemích se proti koronaviru očkuje i v lékárnách, v Česku k tomu chybí potřebná legislativa. Čeští lékárníci se tak nabízí alespoň jako distributoři vakcín, zatím ale marně.

Článek

Od 15. března se začne očkovat proti koronaviru i v lékárnách, oznámil ve čtvrtek francouzský premiér Jean Castex. Francie tak reaguje na potřebu urychlit očkování - jen v průběhu tohoto měsíce by do země mělo dorazit téměř deset milionů dávek vakcín, zhruba stejné množství pak v dubnu.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran slíbil, že do konce dubna by alespoň jednu injekci mělo dostat devět milionů Francouzů. Pokud chce ale vláda slib splnit, a zároveň se vyhnout tomu, aby vakcíny ležely ve skladech, bude muset očkování zrychlit. Až dosud totiž dostalo vakcínu 3,2 milionů obyvatel, včera přibylo podle serveru Covid Tracker přes 105 tisíc.

Vláda se proto rozhodla ke třem krokům. Prvním je již zmíněné zapojení lékáren. „Síla lékárnické sítě ve Francii by měla umožnit zrychlení očkování,“ řekla televizi LCI šéfka Národní rady farmaceutů Carine Wolfová-Thalová. „Většina (lékárníků) je pro a nějaký čas se na to už připravuje,“ ujistila.

Vláda původně plánovala začít očkování v lékárnách už o týden dříve. Vyhláška stanovící podrobnosti vládního rozhodnutí nicméně vyjde až dnes. Lékárny by měly v první várce dostat 760 tisíc vakcín. Lidé, kteří patří k prioritním skupinám, nepotřebují na očkování v lékárně žádný předpis, stačí si domluvit schůzku (aby nedošlo k frontám) v nově spuštěné aplikaci s názvem Ordolic.

Francouzští lékárníci až dosud sloužili v procesu očkování jen jako součást logistického řetězce - právě oni měli za úkol distribuovat vakcíny praktickým lékařům. Někdy se jim ale navzdory výpadkům dávek vakcíny hromadily - to byl případ vakcín Astra-Zeneca, kterých se z celkového počtu 600 tisíc dosud vyočkovalo pouhých 25 procent. Tyto vakcíny byly určeny primárně pro zdravotníky, část z nich je ale odmítla a pro nejvíce ohrožené seniory je kvůli věkovému limitu nešlo použít.

Od 1. března ale Francie změnila strategii a očkování od Astra-Zeneky mohou dostat i lidé ve věku 65-74 let, kteří trpí více chorobami. Tím se přístup k očkování otevře pro dalších více než sedm milionů obyvatel.

Kromě výše zmíněných lékárníků mohou nově očkovat i další zdravotníci, například vystudované zdravotní sestry nebo porodní asistentky.

Lékárníci nabízí očkování i distribuci

O využití lékáren při očkování mluvil v polovině ledna i český premiér Andrej Babiš. Sešel se kvůli tomu i s představiteli lékárnické komory. Její prezident Aleš Krebs ale už před schůzkou vysvětlil, že současná legislativa očkování v lékárnách neumožňuje, přestože by se do něj velká část lékárníků ráda zapojila.

Podle Krebse je o očkování v lékárnách možné uvažovat nejdříve od léta: „O očkování lékárníky v lékárnách se v České republice mluví delší dobu. Řekl bych, že už je to v řádech let. Dosud k tomu přistoupeno nebylo, což mě docela mrzí, protože někteří kolegové v zahraničí už začali s očkováním proti chřipce. Stalo se to tam více méně standardem, pacienti se nechají očkovat přímo v lékárnách,“ řekl lékárník Českému rozhlasu.

Opačný názor má prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Padají zde absurdní návrhy, že se bude očkovat v lékárnách… tam nevidím žádný prospěch, to může říct jen člověk, který v lékárně v životě nebyl. Lékárny jsou obchod,“ prohlásil k nevoli lékárníků, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních. V době, kdy mnozí praktičtí lékaři zavřeli kvůli šířící se infekci své ordinace, byli právě oni jedinými rádci mnohých pacientů.

„My o očkování zájem máme, bylo by to podobné jako ve Francii a dalších zemích. Jsme připravení nechat lidi proškolit, těžko ale budeme pomáhat v nemocnicích na pozicích lékařů. To mohou udělat praktici a my můžeme očkovat,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Vysvětlila přitom, že prvním krokem může být školení, během něhož by lékárníci získali kompetence pro očkování například v očkovacích centrech, kam už dnes někteří chodí pomáhat s ředěním vakcín. Až potom mohou přijít na řadu změny v lékárnách, které by umožnily očkovat i tam.

Lékárníci nabídli 19. února své služby alespoň při distribuci vakcín. Česká lékárnická komora vydala prohlášení, v níž zdůrazňuje, že „distribuce vakcín do ordinací přes lékárny je zavedenou, bezpečnou, efektivní a ověřenou cestou, která může výrazně zjednodušit celý proces očkování“.

Jak zdůrazňuje mluvčí Bažantová, praktici si stejně do jedné konkrétní lékárny docházejí pro léky na žádanky, mohli by tedy na stejném místě dostávat i vakcíny. Na rozdíl od distributora vybraného zdravotními pojišťovnami by navíc lékárníci mohli lékařům vydávat jen část dávek podle jejich potřeb, například 30 místo 100. Vláda ale zatím na jejich nabídku nereagovala.

Problémy s distribucí se tak řeší spíše svépomocí - například v Praze se sdružení Mladí praktici domluvilo s online supermarketem Rohlík.cz, že pomůže s rozvozem vakcín pro dvě stovky lékařů. „Nabídli jsme jako dobrovolníci pomoc s distribucí vakcín 200 lékařům po Praze,“ uvedl minulý týden mluvčí společnosti Rohlík Zdeňka Svoboda Kuhnová pro SZ Byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované