Hlavní obsah

Francouzská justice obvinila Le Penovou ze zneužití peněz Evropského parlamentu

Francouzská justice obvinila vůdkyni Národní fronty Marine Le Penovou ze zneužití peněz Evropského parlamentuVideo: Ruptly, AP

 

Reklama

Poslankyni Evropského parlamentu a hlavu francouzské Národní fronty vyšetřují kvůli finančnímu skandálu.

Článek

Francouzská justice v pátek obvinila vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou ze zneužití peněz Evropského parlamentu. Politička čelí podezření, že neoprávněně vyplácela odměny mimo jiné svému životnímu partnerovi Louisi Aliotovi jako parlamentnímu asistentovi.

Aféra s fiktivním zaměstnáváním asistentů se týká 17 europoslanců francouzské strany Národní fronta (FN). Ti jsou podezřelí z toho, že unijní peníze vypláceli svým spolustraníkům, kteří ale věnovali většinu svého času práci pro stranu ve Francii. Evropský parlament odhadl celkovou škodu v posledních pěti letech na pět milionů eur, v přepočtu 131 milionů korun.

Le Penová, která se v pátek dostavila k výslechu k vyšetřujícímu soudci, dala najevo, že hodlá obvinění obratem zpochybnit s cílem dosáhnout jeho zrušení. Le Penová již dříve podezření ze zneužití odmítala a tvrdila, že se stala obětí špinavých politických intrik.

Marine Le Penová je předsedkyní Národní fronty od roku 2011. Jako poslankyně Evropského parlamentu působí od roku 2004. Ucházela se i o křeslo nejvyšší, v tomto roce se totiž rozhodla kandidovat na prezidentku Francie. Volby ale vyhrál její protikandidát Emmanuel Macron.

Reklama

Doporučované