Hlavní obsah

Macronovo hnutí jasně vyhrálo volby. Absolutní většinu ale nezískalo

Macronova Republika na pochodu vyhrála francouzské volby.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Macronovo hnutí vyhrálo parlamentní volby s 308 poslanci. Do parlamentu se dostala i Marine Le Penová.

Článek

Hnutí Emmanuela Macrona, Republika v pohybu (REM), vyhrálo francouzské parlamentní volby. Přes původní odhady však nezískalo absolutní většinu. Centristické REM nakonec získalo 43 procent a bude mít v parlamentu 308 poslanců.

„Francouzi si zvolili projekt Emmanuela Macrona, nesmíme je zklamat. Volili nás, protože očekávají změnu,“ řekl Independentu poslanec Sylvain Maillard, který byl zvolen v prvním kole. Sám to přičítá prezidentově silné podpoře. „Mnoho Francouzů se odklonilo od politického života,“ komentuje nízkou volební účast. „Reforma je nutná.“

Francouzské volby měly rekordně nízkou volební účast. Svůj hlas odevzdalo 44,4 procenta voličů.

„Míra neúčasti ukazuje, kolik práce před námi je,“ řekla Catherine Barbaroux, která nahradila Macrona v čele hnutí Republika v pohybu.

Neúspěšná kandidátka na post prezidenta, Marine Le Penová, získala mandát v Národním shromáždění. Dosud působila jako europoslankyně. Její krajně pravicová Národní fronta získala celkem osm křesel.

Le Penová prohlásila, že se svými spolustraníky budou v parlamentu bojovat zejména proti „proevropským a promigračním opatřením pana Macrona".

Jako druzí ve volbách skončili konzervativní republikáni, kteří získali 113 křesel v parlamentu. Třetí je Demokratické hnutí se 42 poslanci. Socialisté, kteří byli u moci posledních pět let, obsadí 29 křesel. Jejich lídr Jean-Claude Cambadélis oznámil, že odchází do důchodu, a socialisty vyzval ke změně.

Francie ještě čeká na sečtení hlasů voličů ze zahraničí. Ty ale výsledek zásadně neovlivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované