Hlavní obsah

Frýdlant rozdal školákům a učitelům ve městě asi 1900 nanoroušek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Už v polovině září rozdělil Liberecký kraj mezi žáky základních a středních škol přes 402 tisíc nanoroušek a ve středu rozvezou hasiči do škol ještě více než 117 tisíc respirátorů, které pro pedagogy uvolnila vláda.

Článek

Radnice ve Frýdlantu na Liberecku rozdala školákům na druhém stupni základních škol a také pedagogům více než 1900 nanoroušek se stříbrem, které je mají ochránit v sílící koronavirové pandemii.

V Libereckém kraji rychle přibývá pozitivně testovaných na covid-19. Podle informací Ministerstva zdravotnictví je v kraji aktuálně 1392 aktivních případů, z toho nejvíc na Liberecku. Podle hygieniků se nákaza šíří zejména ve věkové kategorii 15 až 30 let. Od středy proto všechny střední školy na Liberecku přejdou na distanční výuku.

Od frýdlantské radnice dostali žáci, učitelé a také zaměstnanci školní jídelny po třech speciálních bavlněných nanorouškách s aktivním stříbrem, z nichž každá představuje účinnou ochranu před bakteriemi a viry na dobu 30 dní a lze ji prát. „Máme s nimi tu nejlepší zkušenost. Jsou poměrně bezúdržbové, dobře se přes ně dýchá, není je třeba vyvářet, jsou opakovatelně použitelné,“ řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer (ODS). Stejné roušky dostali také úředníci města a technického oddělení.

„Z nařízení Ministerstva zdravotnictví musí mít žáci druhého stupně a kantoři roušky nasazené po celou dobu pobytu ve škole. Je to stav, za který rodiče nemohou, a proto jsme přijali odpovědnost a děti vybavili ochrannými pomůckami, aby jejich pořizování nemuselo jít k tíži rodičů. Uvědomujeme si totiž, že řada z nich se i kvůli koronavirové krizi nachází v těžké ekonomické situaci. A navíc pokud chceme, aby opatření všichni dodržovali, musíme odpovídající pomůcky zajistit,“ řekl Ramzer.

Nejde o jedinou pomoc, které se školákům a učitelům dostalo. Už ve druhé polovině září se Liberecký kraj rozhodl vzhledem k vývoji koronavirové nákazy ze svých zásob rozdělit více než milion nanoroušek obcím, sociálním zařízením a také do škol v kraji. Ve středu rozvezou navíc hasiči pedagogům v celém kraji respirátory FFP2, které dnes nafasovali v policejním skladu v Opočínku u Pardubic. Vláda jich na ochranu učitelů a dalších profesí ve školách proti koronaviru uvolnila pro celé Česko 2,9 milionu.

Reklama

Doporučované