Hlavní obsah

„Fuj, ďáble!“ Saský premiér vyrazil pro Sputnik, kvůli Česku čelí kritice

Foto: Twitter: Michael Kretschmer

Saský premiér Michael Kretschmer z CDU na snímku z pracovní cesty do Moskvy.

Reklama

Saský premiér Michael Kretschmer vyrazil na několikadenní cestu do Ruska. Politik CDU, jenž se netají náklonností k Moskvě, v zemi jednal o nákupu milionů dodávek vakcíny Sputnik V. Vysloužil si kritiku kvůli špatnému načasování.

Článek

Zatímco Česko vede bezprecedentní diplomatický spor s Ruskem a Evropská unie i NATO řeší koncentraci ruských vojsk u hranic s Ukrajinou, plus zdravotní stav Alexeje Navalného, premiér jednoho z nejbližších sousedů Česka vyrazil do Moskvy.

Předseda zemské vlády Saska Michael Kretschmer z CDU dorazil do ruské metropole ve středu večer a od německého velvyslance záhy dostal varování, aby členové jeho delegace neopouštěli hotel. V ruských městech se totiž včera demonstrovalo na podporu vězněného opozičníka Alexeje Navalného. Podle ruské organizace OVD-Info, která monitoruje politické represe, policie v celé zemi zadržela téměř 1800 demonstrantů.

Jen o něco dříve ve stejný den ruský prezident Vladimir Putin pronesl své tradiční poselství o stavu země. Varoval v něm Západ před překročením „nepřekročitelných mezí“ ve vztazích s Ruskem. „Kudy tyto meze povedou, budeme určovat sami v každém konkrétním případu,“ uvedl šéf Kremlu.

Drážďany jako most mezi EU a Ruskem?

Vyhrocená mezinárodně politická situace ale saského premiéra od cesty do Moskvy neodradila, naopak označil svou spolkovou zemi jako „most na Východ“. „Rusko je naším přirozeným partnerem,“ uvedl Kretschmer už v úterý s tím, že je potřeba oživit dialog na všech úrovních.

Kretschmer v minulosti opakovaně žádal zrušení protiruských sankcí. S Putinem jednal saský premiér v roce 2019 během ekonomického fóra v Petrohradu a pozval ho na návštěvu Drážďan. Současná cesta se měla uskutečnit už v prosinci, ale kvůli pandemické situaci byla odložena. Dosud není jasné, jestli se teď Kretschmer s prezidentem sejde v Rusku osobně, ale oba politici spolu ve čtvrtek mluvili po telefonu.

Podle ruské agentury TASS Putin Kretschmerovi „zopakoval ochotu Ruska spolupracovat s německými partnery na dodávkách a společné výrobě vakcín proti covid-19“. Kreml také bez dalších podrobností uvedl, že na Kretschmerovu žádost politici hovořili i o „ruském přístupu k řešení vnitroukrajinské krize“ a také o Alexeji Navalném.

Právě k pokládání nepříjemných otázek Kretschmera předem vyzvali někteří komentátoři a také politici. Saští Zelení, kteří v zemi s CDU a sociálními demokraty (SPD) vládnou, varovali premiéra před „vlichocováním se Rusku“. Podle šéfa zelených poslanců Normana Volgera by mělo být na programu spíš „rozhodné pojmenování konfliktních linií“. Podobný postoj má i poslankyně SPD Hanka Klieseová.

„Je to delikátní mise. A myslím si, že sám Kretschmer není šťastný z toho, že se teď spojuje několik témat,“ píše o výpravě do Moskvy šéfka politické rubriky deníku Sächsische Zeitung Annette Binningerová.

Kritičtější byl europoslanec Reinhard Bütikofer za Zelené. „Je to jen laciný trik, jak přivést politickou podporu zpět od AfD – nostalgií po Východu a na úkor Čechů a Ukrajinců čelících výhrůžkám. Fuj, ďáble!“ vzkázal Bütikofer na Twitteru Kretschmerovi.

Narážel tím mimo jiné na to, že podle nedávného průzkumu, který citoval deník Sächsische Zeitung, by volby do saského zemského sněmu vyhrála populistická Alternativa pro Německo (AfD) s téměř 30 procenty a o tři procentní body by porazila Kretschmerovu CDU. Právě AfD chce přehodnocení a „restart“ německo-ruských vztahů a její politici byli v Moskvě v poslední době hned několikrát. A členem Kretschmerovy výpravy je i šéf saských poslanců AfD Jörg Urban.

Výstava a objednávka 30 milionů dávek Sputniku V

Kretschmer avizoval, že jede do Ruska jednat hlavně o kulturních záležitostech a vrcholem cesty má být zahájení výstavy drážďanských uměleckých sbírek v Treťjakovské galerii. Konkrétním výstupem už je také oznámení o tom, že chce Německo nakoupit 30 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19.

Ruský preparát ještě není v Evropské unii schválen, ale o povolení se uchází. „Chceme koupit třikrát deset milionů dávek Sputniku V, a to v červnu, v červenci a v srpnu,“ uvedl Kretschmer. Podmínkou je ale schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Zájem o Sputnik V kvůli všeobecnému nedostatku jiných vakcín nedávno projevilo hned několik německých spolkových zemí. Na začátku dubna bavorský premiér Markus Söder z CSU oznámil, že se Bavorsko předběžně dohodlo s Ruskem na výrobě vakcíny na svém území. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn z CDU následně řekl, že Berlín bude s Moskvou o nákupu jednat.

Reklama

Doporučované