Hlavní obsah

Futuristický respirátor bude ke koupi v říjnu. Představil se virtuálně

Podívejte se na futuristický respirátor, který jde v říjnu do prodeje.Video: Jan Marek

 

Reklama

Očkování proti covidu oběma dávkami v řadě zemí včetně Česka není tak daleko, aby firmy vzdaly zdokonalování respirátorů. Posledním důkazem je kousek, který vypadá jako z budoucnosti.

Článek

Podle svého výrobce jde o nejchytřejší, opakovaně použitelný respirátor s certifikací N95 na světě.

Jeho vyměnitelné filtry ničí 95 procent bakterií a virů, vestavěný mikrofon zesiluje hlas, a socializaci, tedy pro firmu Razer nejdůležitějšímu prvku, jde naproti i průhlednost masky, technologie proti zamlžování a nasvícení nastavitelné v jakékoliv barvě, aby byl její uživatel vidět za všech okolností.

Bezdrátové dobíjecí pouzdro s UV sterilizací

O nabíjení hi-tech masky se stará bezdrátové pouzdro a v tom je navíc i sterilizátor na bázi UV záření. Respirátor je voděodolný a z udržitelných, recyklovaných plastů. Jeho koncept firma představila už v lednu. Na největším herním veletrhu na světě, E3, který se letos kvůli covidu namísto Los Angeles koná virtuálně, potvrdila i výrobu a termín dodávek.

„S neuvěřitelnou poptávkou, kterou od projektu Hazel očekáváme, jsme dali dohromady plán, abychom k vám dostali tolik těchto masek, kolik jen to půjde. Takže jakmile začneme vyrábět, budeme je prodávat po várkách,“ vysvětluje šéf a zakladatel firmy Min-Liang Tan.

Stát bude zřejmě tisíce, ale poptávka se čeká enormní

„Povedeme si databázi o tom, kdo má o projekt Hazel zájem, a jakmile budou k dispozici, pošleme vám další informace. A první várka bude už na začátku čtvrtého čtvrtletí, jakmile budeme mít za sebou většinu testů a certifikací, k dispozici budou exkluzivně na našich stránkách,“ doplňuje.

Výrobce převážně herních zařízení zatím nezveřejnil cenu. Třeba rapper will.i.am ale prodává obdobný respirátor i se sluchátky Xupermask za 299 dolarů, což v přepočtu dělá asi 6280 korun.

Firma věří zájmu i navzdory očkování. Opatrnosti není nazbyt

Maska od Razeru má pro lepší přiléhavost silikonové těsnění, posuvná poutka a měla by se prodávat v různých velikostech. O zájem se firma nebojí ani navzdory pokračujícímu očkování. Potřeba ochrany a opatrnosti podle ní jen tak nezmizí.

„Uvědomili jsme si, že i s očkováním stále slyšíme, že máme ochrany dýchacích cest nosit kvůli možným rizikům, proti kterým by měl být i vakcinovaný člověk extrémně opatrný,“ dodává Tan s tím, že některé země mohou být stále i rok nebo dva od toho, aby se plně proočkovaly.

To podle mnohých odborníků vytváří prostředí pro tvorbu i případných odolnějších či nebezpečnějších mutací koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované