Hlavní obsah

Fyzická zdatnost klesá, dětem chybí spontánní sport. Kluby často žádají jen top sportovce

Sportovní manažer Českého olympijského výboru Štěpán Janáček a Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Fyzická zdatnost mladých klesá. Mohou za to moderní technologie nebo lze příčinu hledat jinde? O tématu přišli do studia pořadu Rodinka pohovořit sportovní manažer Českého olympijského výboru Štěpán Janáček a Tomáš Perič z Fakulty tělesné výchovy a sportu.

Článek

„Já, když jsem byl malý, tak jsme pořád s kamarády lezli po stromech!" Tak zní reakce řady dospělých lidí na to, že dnešní děti často neznají žádný pohyb, natož aby se věnovaly nějakému sportu. Těžko však můžeme hledat chybu právě u samotných dětí, za jejich náplň volného času často odpovídají rodiče.

„Na základě posledních studií, které jsme realizovali s olympijským výborem, se nám ukazuje, že děti přestávají sportovat spontánně. Tedy, že hodí tašku do kouta a jdou ven," říká Tomáš Perič a potvrzuje tak ustupující trend z minulého století, kdy děti po skončení školní výuky běhaly po vsi nebo sídlištích, lezly po stromech a hrály si v parcích. „Ukazuje se, že dnes je sport dětí především komerční. Jsou to různé kroužky nebo oddíly. Ne všechny děti mají možnosti do těch kroužků chodit, ať už z důvodu finančního nebo prostě proto, že rodina má jiné zájmy nebo priority, než je sportování dětí," doplňuje Perič.

Některé sportovní kluby kladou na děti vysoké požadavky. Ty, které měřítka nesplňují, buď nemají nárok do klubu chodit nebo je to samotné přestane bavit proto, že pro ně nejsou náplň a tempo tréninků určené. Podle sportovního manažera Českého olympijského výboru Štěpána Janáčka by dobré kluby měly investovat i do těch méně výkonných dětí. Pak je tady ovšem i možnost jiných sportovních kroužků. „Samozřejmě existují i kroužky přímo zaměřené na všeobecný pohybový rozvoj, například kroužky, které jsou v družinách a na školách," doporučuje Janáček.

Jak jsou na tom tedy děti doopravdy s fyzičkou? Celý rozhovor nabízí úvodní video, které je součástí pořadu Rodinka. Ten sledujte každý všední den od 9:00 na Televizi Seznam. Zde je návod k jejímu naladění.

Reklama

Související témata:

Doporučované