Hlavní obsah

Galerie Telegraph otevírá výstavní cyklus SIGNÁL ze sbírek Roberta Runtáka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Prostory olomoucké Galerie Telegraph obsadily více než tři desítky děl současných českých autorů. Staly se součástí tradičního výstavního cyklu SIGNÁL, který v létě představuje výběr z uměleckých sbírek Roberta Runtáka.

Článek

Díla přitom pokaždé vybírají jiní kurátoři. Prostor ode dneška zabralo 23 umělců, představují se malbami, plastikami i 3D pracemi. Výstavu oživují dvě fotografie Ondřeje Přibyla, které nejsou součástí soukromé sbírky, zapůjčil je sám autor.

S rozsáhlou uměleckou sbírkou Roberta Runtáka, která čítá přes 2000 děl od více než 400 autorů, se při výstavním cyklu SIGNÁL kurátor seznamuje až během přípravy výstavy. Jeho volba tak nevychází z kontinuální práce a dlouholeté znalosti sbírky, ale naopak z estetického cítění a osobního vkusu. „Základní koncept je vždy stejný. Oslovíme kurátora a ten v případě souhlasu dostává zcela volnou ruku ve výběru a koncepci obecně. Sbírka je mu jednoduše k dispozici a v zásadě nemá omezení, takže SIGNÁLY jsou vlastně společné jen jménem,“ uvedl hlavní kurátor galerie Jan Kudrna.

Zatímco loňský výstavní cyklus pojali kurátoři Martin Drábek a David Vojtuš jako sondu do mozku vášnivého sběratele umění, letošní SIGNÁL II v režii kurátora Pavla Dvořáka prezentuje umělecká díla, jejichž leitmotivem je ztráta fyzického prožitku z uměleckého díla, zhmotněná do metafory mizení. „Vzhledem k tomu, že sbírka je opravdu nesmírně rozsáhlá, sám sebe omezil až na výjimky datací děl po roce 2000, a pouze na autory domácí. Drtivá většina autorů jsou autoři žijící,“ doplnil Kudrna.

Na výstavě najdou zájemci například čtyřmetrový obraz Jiřího Kornatovského s názvem Meditace, velkoplošnou sérii Pravda talentovaného ostravského výtvarníka Josefa Mladějovského, obraz Bez názvu olomouckého rodáka Roberta Šalandy, Schodiště od jihlavského autora Jakuba Tomáše či Fluidní mapu znázorňují pohyb zboží Jiřího Černického. Návštěvníky při vstupu zaujme také Modrý objekt dua českých sklářů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Diváky výstavou provází hlas Talkmana od Krištofa Kintery.

Výstavní prostor galerie zabírá rozlohu 350 metrů čtverečných. V pravidelných cyklech se tu představuje české i zahraniční umění posledních tří dekád. Součástí pravidelného programu Telegraph Gallery jsou i workshopy nebo umělecké kurzy. Galerie sídlí v budově Telegraph poblíž olomouckého nádraží; umění je soustředěno do budovy bývalé továrny na výrobu telegrafů. Cílí především na zprostředkovávání a podporu umění formou výstav a rezidenčních pobytů, v budově je i kavárna a multifunkční sál, který slouží také jako kino. Výstava SIGNÁL II bude k vidění až do 12. září.

Reklama

Doporučované