Hlavní obsah

Galerie vystavuje v Plzni pod širým nebem

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Krajina z Kameniček od Antonína Slavíčka, opičí Siesta od Gabriela Maxe, Náměsíčník Jana Zrzavého, zátiší Lahev, sklenice a dýmka od Emila Filly či Obraz od Toyen.

Článek

A další reprodukce špičkových výtvarných děl vystavuje ode dneška Západočeská galerie. S tím nejlepším ze svých sbírek se ale nepředstavuje ve výstavní síni, výběr reprodukcí obrazů nabízí pod širým nebem v prostoru U Zvonu u centrálního náměstí. Galerie tak chce připomenout, že na místě U Zvonu by měla stát nová budova galerie, kterou Plzeňský kraj jako zřizovatel instituce plánuje už přes deset let.

Západočeská galerie v Plzni spravuje sbírku zhruba 13.000 výtvarných děl od středověku po současnost. Současná hodnota kolekce, srovnatelná s aktuálními cenami na trhu s uměním, se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun, uvedl ředitel galerie Roman Musil.

Díky prvnímu řediteli Oldřichu Kubovi patří galerii jedna z nejkvalitnějších sbírek českého kubismu v ČR, bohatě je zastoupeno období předválečné a meziválečné moderny. Obrazy, včetně prací od nejžádanějších a ceněných českých autorů, jako byl Bohumil Kubišta, Josef Šíma, Toyen, Josef Čapek či Emil Filla, jsou trvale v depozitářích a lidé si je nemohou kdykoli prohlédnout. Sbírka je dlouhodobě uložena v nevyhovujících podmínkách středověkého objektu, který má galerie ve výpůjčce od města Plzně. Už řadu let je tam ale vyčerpaná kapacita úložného prostoru a nelze tam ani dodržet požadované klimatické podmínky. Galerie tak podle Musila jako jediná z obdobných zařízení v Česku nemá možnost svou sbírku prezentovat stálou expozicí.

Jak již dříve řekl Musil ČTK, o stavbě nové budovy se v Plzni hovořilo už od vzniku Západočeské galerie v roce 1954. Až v tomto tisíciletí se věc posunula. Město poskytne kraji pozemek U Zvonu. Dům, který tam stál dříve, poškodily v roce 2002 záplavy a musel být odstřelen. Kraj už v roce 2009 vybral v architektonické soutěži návrh na novou stavbu. Hovořilo se o tom, že by nová galerie mohla stát už v roce 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury.

Na projekt původně za stovky milionů korun se ale zatím nenašly peníze, kraj sháněl národní i evropské dotace. V červnu už hejtmanství uvedlo, že poslední odhady nákladů se pohybují kolem jedné miliardy korun. U projektu se nyní dokončuje prováděcí dokumentace stavby a kraj zajišťuje peníze. V nové budově s výstavní plochou 2200 metrů čtverečných bude prostor pro stálou expozici i krátkodobé výstavy, pro nejmodernější depozitáře, kavárnu a další.

Reklama

Doporučované