Hlavní obsah

Gangy řídily zločin i za mřížemi, 755 vězňů se najednou stěhovalo do nového

Těžká vojenská eskorta přestěhovala nebezpečné trestance do nového vězení.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Členové známých gangů si objednávali vraždy i z vězení. Stěhují se proto do nejzabezpečenějšího zařízení v Hondurasu.

Článek

Vydírání nebo objednávky vražd se v Hondurasu plánují bez problému třeba i z vězení. Místní bezpečnostní síly proto přistoupily ke stěhování trestanců ze dvou známých gangů MS 18 a Barrio 18 do nové věznice s maximální ostrahou.

Nové zařízení El Pozo platí za nejzabezpečenější vězení v zemi. Stojí ale paradoxně ve městě San Pedro Sula, které každoročně soupeří s venezuelskou metropolí Caracasem o smutný primát nejnebezpečnějšího města světa. V San Pedro Sula připadá 111 vražd na 100 tisíc obyvatel. V České republice pro porovnání dosahuje toto číslo hodnoty 0,7.

„Nebudeme mít klid, dokud se San Pedro Sula a celý Honduras nestane bezpečnější zemí pro všechny. To je náš závazek. Není to snadné, protože dnešní operace byla velmi riziková. Nicméně byla provedena profesionálně,” řekl honduraský prezident Juan Orlando Hernández.

Počet vězňů v bývalé věznici se více než ztrojnásobil a mezi trestanci ze soupeřících gangů rostlo násilí. Zločinecké skupiny navíc i z vězení plánovaly další trestnou činnost.

Honduras vedl ještě v roce 2012 světové statistiky vražd. Vláda se ale na boj proti zločinu zaměřila a počet vražd na 100 tisíc obyvatel klesl z 90 na 60. I tak je ale Honduras stále jednou z nejnebezpečnějších zemí světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované