Hlavní obsah

Gibraltar po brexitu: za prací dojíždí 13 tisíc Španělů, bojí se zavedení kontrol

Co bude po brexitu s Gibraltarem?Video: Marek Martinovský, Wikimedia

 

Reklama

Co bude v případě brexitu s Gibraltarem? 95 procent místních obyvatel si vystoupení z EU nepřálo, za prací na britské zámořské území denně dojíždí asi 13 tisíc Španělů.

Článek

Brexit se odkládá. Premiérka Theresa Mayová požádala o prodloužení lhůty k vystoupení Británie z EU a unijní lídři jí víceméně vyhověli. Britští poslanci nyní mají šanci odhlasovat novou dohodu, tvrdý brexit bez dohody dříve odmítli. Na přetřes tak zřejmě znovu přijde takzvaná irská pojistka – anebo otázka Gibraltaru.

Gibraltar byl v minulosti častým tématem sporů mezi Velkou Británií a Španělskem. Ať už šlo o letiště, které údajně zasahuje do španělského území, nebo námořní incidenty, při kterých si obě strany musely vzájemně ustoupit při pohybu lodí. Británie se také v minulosti ohradila vůči textům Evropské unie, které Gibraltar označovaly za její kolonii. Při referendu o vystoupení Británie z EU hlasovalo téměř 95 % občanů pro setrvání.

Velkým tématem pro toto „zámořské území”, jak je oficiálně nazýváno, zůstává volný pohyb osob přes hranice. Do Gibraltaru za prací dojíždí až 13 tisíc španělských občanů, kteří zde tvoří téměř polovinu pracovní síly a jsou významnou součástí zdejší ekonomiky – v době, kdy na jihu Španělska panuje jinak vysoká nezaměstnanost. Tento vzájemně prospěšný vztah, založený na volném pohybu osob, by však kvůli brexitu mohl skončit – zřejmě by došlo k zavedení hraničních kontrol.

Poslancům se alespoň podařilo vyjednat, že veškeré budoucí dohody, týkající se Gibraltaru, budou projednávány pouze mezi Velkou Británií a Španělskem. EU nebude do vyjednávání zasahovat. Dřívější dohoda, kterou uzavřeli velvyslanci členských zemí Unie, také říká, že britští občané by po brexitu neměli potřebovat víza pro krátkodobé cesty do zemí Evropské unie – a naopak.

Přesto se místní bojí, jak brexit ohrozí cestovní ruch, který tvoří významnou část příjmů Gibraltaru. Jen za minulý rok se na „Skálu” vydalo téměř 12 milionů turistů.

Mezi další otázky, které v případě brexitu bude třeba vyřešit, patří letecká doprava na Gibraltaru. Letadla totiž využívají španělského vzdušného prostoru. Španělsko by tuto smlouvu mohlo vypovědět a zásadně by tak zkomplikovalo přistávání na gibraltarském letišti.

Gibraltar je součástí Velké Británie od 18. století, předtím patřil Španělsku, které ho bylo nuceno podstoupit Británii Utrechtskou mírovou smlouvou. Konala se zde tři referenda o zpětné připojení ke Španělsku, voliči ale vždy odmítli. Jedná se o významné strategické území pro vstup do Středozemního moře. Gibraltar používá vlastní měnu – gibraltarskou libru.

Reklama

Doporučované