Hlavní obsah

GIBS prošetřuje, jak policie reagovala na výhrůžky střelce z Prahy

Foto: Twitter Policie ČR

Střelec z Prahy, 66letý Jiří Dvořák, se k činům doznal.

Reklama

aktualizováno •

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetřuje okolnosti toho, jak policie postupovala v případu Jiřího Dvořáka, jehož vyhrožování skončilo tragickou úterní střelbou na úřadu práce v Praze.

Článek

Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. „Prošetřujeme veškeré okolnosti, které souvisí s těmito dvěma útoky, které spáchal obviněný pan D.,“ řekla mluvčí bez bližších podrobností.

Ukázalo se, že muž v minulosti opakovaně hrozil násilím, úřady ovšem důrazně nezasáhly.

Zadržený muž v úterý zastřelil úřednici a minulý týden v pátek polil v areálu Aero Vodochody bývalou kolegyni kyselinou. Policii se po zadržení doznal, že se chystal „zúčtovat“ i s dalšími lidmi, se kterými měl spor.

Muž dlouhodobě vyhrožoval

Indicie, že muž byl nebezpečný, existovaly již dlouho. „V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku. A tento okruh osob byl veliký,“ uvedli ve středu policisté.

Úřednici, kterou v úterý zastřelil na úřadu práce v Bělehradské ulici, již písemně vyhrožoval, a to v roce 2016. Bylo to kvůli neúspěšné žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Policisté tehdejší výhrůžku kvalifikovali jako přestupek proti občanskému spolužití a postoupili ji ke správnímu řízení městské části Praha 2.

„Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislosti opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktoval nebo jakkoliv atakoval,“ uvedla ve středečním prohlášení policie.

Ještě před incidentem s úřednicí zaútočil muž na svou bývalou kolegyni. V úterý server Echo 24 uveřejnil, že se muž minulý týden v pátek objevil na parkovišti firmy Aero Vodochody ve středočeské Odoleně Vodě, kde dříve pracoval. Počkal si na bývalou kolegyni a polil ji kyselinou.

Muž měl s bývalým zaměstnavatelem dlouholetý spor. Poté, co mu skončila smlouva, o firmě začal zveřejňovat pomlouvačná videa a články na internetu. Jak informoval web iDnes.cz, před rokem Městský soud v Praze rozhodl, že se musí firmě za pomluvy a urážky omluvit a zaplatit odškodné milion korun.

U soudu podle serveru Echo vypovídala i žena, která se měla stát cílem útoku kyselinou. Tehdy uvedla, že muž jí posílal milostné e-maily, sledoval ji a pak i vyhrožoval. Znalci ho ale tehdy nevyhodnotili jako nebezpečného pro okolí.

Po rozhodnutí soudu podle serveru iDnes.cz na adresu kolegyně uvedl, že má u něho „otevřený účet, který jí jednou sečte“.

Vrah měl poruchu osobnosti

Proč nedošlo ani v jednom z případů předem k zadržení pachatele, policie nekomentovala. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie při zmíněném soudním řízení s jeho bývalým zaměstnavatelem muže zkoumali, nenašli však známky duševní nemoci, jenom poruchy osobnosti. Také konstatovali, že nebyl v tom čase nebezpečný.

Vrah nyní s vyšetřovateli spolupracuje, činy popisuje a doznává se. „Z dosud provedených úkonů v rámci prověřování a výslechu podezřelého vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, které měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory,“ líčí policisté s tím, že v ohrožení tak měli být i rodinní příslušníci, úředníci různých institucí, bývalí kolegové ze zaměstnání, zaměstnavatelé i pracovníci orgánů činných v trestním řízení.

Policisté dále uvedli, že v úterý ve večerních hodinách našli i vůz, kterým zadržený jezdil, a v něm nalezli podomácku vyrobenou brokovnici. „S největší pravděpodobností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit nebo vyvrátit balistik,“ doplnili v tiskové zprávě.

Podle policie je muž stíhaný pro několik trestných činů, mezi kterými je i vražda, za což mu hrozí výjimečný trest. Policie se již k případu vyjadřovat nebude, právo na poskytování informací si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze, napsala ve čtvrtek policie na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované