Hlavní obsah

Giganti se přetahují o titul největšího boháče planety. Svoji roli sehrál Pentagon i rozvod

Opět se vrátil na špičku světových miliardářů. Začátkem měsíce ale mluvil o tom, jak to „podělal“.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Napětí v souboji o nejbohatšího člověka světa mezi spoluzakladatelem Microsoftu a šéfem Amazonu by se dalo změřit přesně na jednu miliardu dolarů. Takový je totiž dnešní rozdíl mezi majetkem Billa Gatese a Jeffa Bezose, kteří si post mezi sebou opět prohodili.

Článek

Jmění Billa Gatese, zakladatele a duchovního otce Microsoftu, vystoupalo k 18. listopadu na 110 miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 2,5 bilionu korun. To z něj podle Indexu miliardářů agentury Bloomberg popáté udělalo jedničku mezi nejbohatšími lidmi na světě. Těsně za ním je se 109 miliardami Jeff Bezos, výkonný ředitel Amazonu, který až dosud v souboji o největšího boháče vedl.

Nejbohatší lidé na Zemi v roce 2019

1. Bill Gates (USA) 110 mld. USD

2. Jeff Bezos (USA) 109 mld. USD

3. Bernard Arnault (Francie) 103 mld. USD

4. Warren Buffett (USA) 86,6 mld. USD

5. Mark Zuckerberg (USA) 74,5 mld. USD

6. Amancio Ortega (Španělsko) 67,6 mld. USD

7. Larry Page (USA) 64,3 mld. USD

8. Sergey Brin (USA) 62,4 mld. USD

9. Charles Koch (USA) 61,7 mld. USD

10. Julia Flescher Koch (USA) 61,7 mld. USD

Zdroj: Bloomberg

Titul největšího boháče si měnili i nejlepší přátelé

Aktuální muž číslo jedna, bývalý šéf společnosti známé mimo jiné hlavně pro svůj počítačový software Windows, už mnohokrát v minulosti čelil i jiným rivalům než zakladateli amerického obchodního portálu, od kterého si nyní vzal titul nazpět. Největším boháčem se před Gatesem stal podle Forbesu v roce 2008 i jeho nejlepší přítel, investor Warren Buffett, nebo v roce 2014 mexický magnát v telekomunikacích Carlos Slim. Poslední byl právě Jeff Bezos, který si prvenství uzmul v říjnu 2017.

Jedno procento v bilionové firmě stačí

Značná část Gatesova jmění (podle Forbesu ke dnešku asi 35,8 miliardy dolarů) směřuje už od jeho vzniku na přelomu tisíciletí do fondu, který založil spolu s manželkou – Bill & Melinda Gates Foundation. Technologická ikona a filantrop však stále vlastní jedno procento akcií Microsoftu. Firma měla přitom podle pátečního obchodování na americké burze NASDAQ tržní kapitalizaci 1,144 bilionu dolarů.

Jeden z klíčových zvratů: JEDI

Vliv na to měla zejména skutečnost, že Microsoft koncem října získal kontrakt od Pentagonu na budování cloudových služeb pro ministerstvo obrany Spojených států za 10 miliard dolarů. Akcie firmy od té doby stouply o čtyři procenta. Není tedy divu, že se znásobilo i Gatesovo jmění a opět ho vyšvihlo na post nejbohatšího muže světa právě před Bezose, jehož firma ve zmíněném kontraktu neuspěla. Hodnota Amazonu na burze v reakci na oznámení americké vlády klesly o dvě procenta, uvádí Bloomberg.

Získání kontraktu na zhotovení projektu JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure – Společná podniková obranná infrastruktura) pro Pentagon ale zřejmě nebylo jediným faktorem ve prospěch Billa Gatese.

Nešťastné měsíce pro Bezose

Amazonu v letošním třetím čtvrtletí, po čtyřech předchozích rekordních kvartálech, klesl meziročně čistý zisk o 28 procent na 2,1 miliardy dolarů. Snížil se poprvé od roku 2017. Obchodní portál se potýká s ostrou konkurencí čínské Alibaby nebo domácího eBay. Výnosy a tržby pod očekávání, jak tomu má být i ve čtvrtém čtvrtletí, snižují také rostoucí náklady, které Bezos v tomto boji investuje do urychlení globálních dodávek.

Druhá rána pro nedávného krále světových boháčů byla osobního charakteru. Rozvod s manželkou Mackenzie Bezosovou v polovině roku ho stál čtvrtinu majetku – zhruba 35 miliard dolarů. Díky této finanční injekci se jeho manželka stala 15. nejbohatší osobou na planetě. Forbes její majetek odhaduje na 34,3 miliardy.

Reklama

Doporučované