Hlavní obsah

Porazí kapitalismus sami kapitalisté svou tupostí a nenažraností?

Alexandr Mitrofanov
spolupracovník

Glosa Alexandra Mitrofanova: Porazí kapitalismus sami kapitalisté vlastní tupostí a nenažraností?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor deníku Právo se zamýšlí nad tím, proč řada lidí s nostalgií vzhlíží k předlistopadovým poměrům.

Článek

Do 17. listopadu, dne, kdy si připomene třicet let od pádu totality, zbývá už jen chvilka. Někdo na uplynulé roky myslí se spokojeným pocitem, jiný je naštvaný. Podle novináře Alexandra Mitrofanova záleží úhel pohledu hlavně na tom, jak se komu dařilo.

Samotnému Mitrofanovovi nedávno lékařka řekla, že se mladí v jejím okolí začínají dívat na období před listopadem 89 se závistí. Protože slyšeli, ač tehdy samozřejmě nežili, že bylo líp. Stát například poskytoval byty zdarma. „My s paní doktorkou víme, jak to bylo doopravdy. Ale zkuste to vyprávět někomu, koho zlákalo povídání o tom, jak ten stát byl k lidem dobrotivý,“ říká Mitrofanov.

Je tady však podle něj polehčující okolnost – pro dnešní mladé je bytová otázka skoro stejně palčivá, jako bývala tehdy. „Co s tím?“ ptá se Mitrofanov. Myslí si, že můžeme sice něco vysvětlovat, ale těžko tím něčeho dosáhneme. I proto, že dnešní doba je plná podobných problémů, jaké tu byly kdysi.

„Lenin říkal – bolševiky mohou porazit jenom samotní bolševici. Rozuměj svou vlastní tupostí a nenažraností. Že by to bylo tak, že i kapitalismus porazí nakonec samotní kapitalisté vlastní tupostí a nenažraností? Občas to tak vypadá,“ soudí Mitrofanov.

Pusťte si celou glosu v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované