Hlavní obsah

Glosa: Veselé paničky kroměřížské aneb Jak se dostat do basy a ven

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pan Michal Šnajdr seděl rok na Mírově za únos, který nespáchal. Nechce to nechat jen tak.

Reklama

Článek

Na Zlínsku se rodí kauza, která může být pro tamní justici hodně nepříjemná.

Minulý týden dorazilo na zlínské státní zastupitelství zajímavé psaní. Jistý Michal Šnajdr v něm podává trestní oznámení na několik místních podnikatelů. Ve skutečnosti se to trestní oznámení týká i samotného státního zastupitelství, soudu, který sedí ve stejné budově, i policie, která sídlí o několik set metrů dál v areálu Baťova Svitu.

Mimochodem v budově, která patří podnikateli, jenž má v místní galerce přezdívku Corrado. Ale bez obav, policie mu nájem platí řádně a svou přílišnou pozorností ho neobtěžuje.

Vraťme se ale k našemu psaní. Michal Šnajdr, který podal to trestní oznámení, byl před dvěma lety sám odsouzen na deset let do vězení a nastoupil za únos na Mírov, kde strávil rok. Ten únos ale nespáchal. Jeho problémem bylo, že měl rád ženy. V Kroměříži jsou ženy docela veselé, a tak Šnajdr potěšil dvě. Jejich manželé to nesli nelibě.

Jeden z nich, Tomáš Ovčáček, má navíc bratra Jana, který je policistou a sídlí v Corradově budově. Když v jejich okolí v roce 2014 někdo unesl dceru bohatého podnikatele, jednoduše všichni řekli, že to byl Michal Šnajdr. Policista Jan Ovčáček napsal 13 úředních záznamů, ve kterých tvrdil, že z „místního zločineckého prostředí“ zjistil, že únoscem je právě Šnajdr.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

K soudu potom dorazili oba podvedení manželé a svorně policistovu verzi potvrdili. A státní zástupce, soudce, další soudce vrchního soudu, zkrátka nikdo se nezamyslel a Šnajdra odsoudili na deset let. Když byl Šnajdr ve vězení, přečetl si policejní spis, kde byly kupodivu důkazy proti někomu úplně jinému, což do té chvíle všichni ignorovali. A tak z vězení podal trestní oznámení, které se dostalo do rukou několika slušných zlínských policistů, a ti chytili opravdové únosce. Ke smůle bratrů Ovčáčků se dokonce přiznali.

Jenže problém byl, že za stejnou věc už seděl Šnajdr. A tak po dalších peripetiích obnovených soudních procesů letos v srpnu Šnajdra definitivně osvobodili. Policistovi Ovčáčkovi, který si podle všeho obyčejně vymyslel stopy vedoucí ke Šnajdrovi, zhrzeným manželům, kteří před soudem lhali, státním zástupcům a soudcům, kteří v nejlepším případě trpěli profesní slepotou, se nikdy nic nestalo.

A Šnajdrovi se nikdo z nich ani neomluvil. A tak Šnajdr teď podal trestní oznámení, podal ho ale těm a zároveň na ty, kteří se bezpráví na něm dopustili. Ale třeba se zlínská policie sama vyšetří, svědci se přiznají, státní zastupitelství se samo začne stíhat a soud se nakonec i odsoudí. Protože to by byl jediný opravdu spravedlivý výsledek.

Reklama

Související témata:

Doporučované