Hlavní obsah

Glosa: Proti Babišovi už jedou „kampáň“ i vlastní poslanci

Foto: Seznam Zprávy

Ruch v Poslanecké sněmovně, část týmu ANO 2011 v pravé horní polovině snímku.

Reklama

Článek

Vůbec to nechápu, je to absolutní nesmysl, tento návrh jsem neinicioval, ani nepodpořil… Poslanecký klub ANO je zralý na vytýkací dopis od šéfa.

Poslanci hnutí ANO se utrhli ze řetězu a naštvali svého šéfa Andreje Babiše. Sněmovna chtěla vyzvat vládu, aby zveřejnila všechny smlouvy k nákupům v nouzovém stavu – a to kompletně, včetně nyní začerněných pasáží. Poslanci ANO ale pro návrh v pátek nehlasovali a neprošel o jediný hlas.

Což samozřejmě jejich předsedu, bojovníka za transparentnost, nemohlo nechat chladným. „Naši poslanci včera odmítli zveřejnit všechny smlouvy k nákupům v době nouzového stavu. Naprosto s tím nesouhlasím, je to absolutní nesmysl. Nemáme co skrývat,“ rozzlobil se o víkendu na Twitteru premiér.

A co hůř. Není to poprvé, co předsedu vlády zklamali jeho vlastní lidé. V lednu proti jeho vůli schválili kvóty na české potraviny. Které se mimochodem hodí i holdingu Agrofert, s nímž ale naštěstí Andrej Babiš nemá nic společného.

„Tento návrh jsem neinicioval, ani nepodpořil a považuji ho za zcela zbytečné politické gesto,“ rozzlobil se opět na svoje poslance veřejně premiér. A členové klubu pak novinářům popisovali, jak v této věci proběhl bouřlivý videohovor, oni si ale svůj názor navzdory šéfovi uhájili.

Jako na potvoru si poslanci hnutí ANO ke své rebelii nezřídka vybírají hlasování, jejichž výsledek nějak nahrává šéfovi. Tedy nahrával by, kdyby samozřejmě českému premiérovi o něco tak přízemního, jako je sledování vlastních zájmů, šlo.

Jako jediní hlasovali proti vydání Andreje Babiše ke stíhání v kauze Čapí hnízdo, ačkoli Babiš o zbavení imunity sám žádal. Na podzim loňského roku zase – také osamocení – hlasovali proti tomu, aby kabinet musel ve Sněmovně vysvětlit, jak zvládá boj s pandemií. Ačkoli vláda, slovy premiéra, nemá co skrývat.

V roce 2018 nehlasovali pro projednání vládního návrhu, který by zamezil skokovému růstu platů politiků. Na což si pak Babiš musel stěžovat jako na nehoráznost, skandál a ostudu. Jeden by předsedu vlády skoro až politoval, jaké naschvály mu vlastní poslanci za zády dělají.

Je samozřejmě pochopitelné, že se Andrej Babiš čas od času snaží u veřejnosti vyvolat dojem, že ANO není jen hnutí jemu loajálních lidí připravených hlasovat v jeho zájmu. Ale způsob, jakým to dělá, je jen těžko uvěřitelný a místy spíš legrační.

Ostatně jak vážně to Andrej Babiš s kritikou svých poslanců myslí, může obratem dokázat. Pokud chce zveřejňovat víc než dosud, souhlas poslanců k tomu opravdu nepotřebuje. Tak do toho, pane premiére.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované