Hlavní obsah

Glosa Báry Nesvadbové: O štěstí, náhodě a teroristických útocích, které se nám vyhnuly

Záhady Josefa Klímy: Glosa spisovatelky Báry Nesvadbové k teroristickým útokům na Srí Lance.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Spisovatelka Bára Nesvadbová se ve své glose vrací k teroristickým útokům na Srí Lance letos v dubnu. Právě v té době tam totiž vyrazila s dcerou na dovolenou.

Článek

21. dubna na velikonoční neděli zazněly Colombem, hlavním městem Srí Lanky, výbuchy. Bylo jich celkem osm. Na místech útoků a posléze i v nemocnicích zemřelo 253 lidí. Dalších 500 lidí bylo zraněno.

Spisovatelka Bára Nesvadbová se v místech, kde se teroristické útoky odehrály, pohybovala i s dcerkou jen pár dní před výbuchy.

„Když jsme na Srí Lanku odjížděly, moje dcera proplakala dva dny – tak moc se jí nechtělo jet. Já moc nevěřím na různá vnuknutí, nicméně její averze letět na toto místo bylo tím prvním, nač jsem si vzpomněla, když jsme se na jihu provincie vzbudili,“ říká Nesvadbová. Zrovna docestovali, projeli posvátný čtyřúhelník a byli na místech, kde lidé v neděli umírali. „Měli jsme sakra štěstí. Ani nevím, kolik esemesek ‚Jsi v pořádku?‘ přišlo. Rozhodně víc, než když mi lidé píšou ‚Pěkné Váncoce‘.“

Co se na Srí Lance v tu chvíli dělo? Najednou jakoby všichni ztichli. Asi nejtypičtějším obrázkem byl jednotlivec, který jen tak sedí, sám, pohroužený do sebe, před sebou skleničku vína a zírá do prázdna. Jenom občas, tak jako lehce, zavrtí hlavou, jako že nechápe. „Už jsem dost dospělá a málokdy se bojím, a tak jsem se vydala s Bibianou do přístavu, prostě se jen tak projít. Nebyl to dobrý nápad. Všude vojáci se samopaly, všude černé vlajky, na každém jednom domě. Ta země se změnila – jako kdyby byla z pohádky potažená černým suknem. Z té barevné veselé Srí Lanky, kde hinduisté žili vedle buddhistů, křesťanů a muslimů, byla najednou úzkostná, uzavřená země,“ popisuje dál Nesvadbová.

Její glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy z 19. 5. 2019: Příběh muže, kterého málem zastřelili na hranicích. Hledání záhady světové speleologie. A glosa Báry Nesvatbové. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované