Hlavní obsah

Glosa: Čau lidi, právě jsem se vrátil z Východu

Foto: Seznam Zprávy

Zprava Viktor Orbán, Andrej Babiš a glóbus.

Reklama

Článek

Premiér zahájil volební kampaň. Jeho jedinou touhou je triumfálně zvolat: „Sehnal jsem vám vakcínu!“

Nejsme v tak tragické době, jako byli naši předkové během druhé světové války. Opravdu ne. Jedna paralela mě ale přesto napadá – všichni se staráme jen sami o sebe a vlastní přežití a začínáme zavírat oči před bezprávím.

„Vakcína není politika,“ řekl mi minulý týden v rozhovoru český ministr zahraničí Tomáš Petříček na dotaz, zda nejde do střetu na jedné straně hrozit Ruské federaci sankcemi a na druhé s ní dělat vakcinační byznys.

Od té doby se ve mně ta věta převaluje jako špatně stravitelný kus hovězího. Ve chvíli, kdy se světové mocnosti předhánějí, nejprve kdo bude mít vakcínu dřív vyvinutou a nyní kdo ji dříve distribuuje po světě, nemůže být přece pochyb o tom, že vakcína je naopak výsostná politika.

Jsme v krizové situaci, ano. Naši zdravotníci úpí a maloobchod hnije, roste nám ztracená nevzdělaná generace a o psychickém zdraví začínají mluvit i ti, kteří doteď měli pocit, že lockdown se dá přežít s Netflixem a kvalitním kváskem. Když se ale pořádně nadechneme a vydechneme, vidíme věci krystalicky čiré.

Český premiér Babiš začal volební kampaň. Minulý týden se jel do Maďarska poradit s Viktorem Orbánem o tom, jak získat ruskou vakcínu Sputnik V. Přestože je to proti unijní politice společného nákupu a distribuce. Utužuje vztahy s Orbánem, který je v neustálém sporu s Evropskou komisí, jež na něj tlačí, aby dodržoval zásady právního státu. S tím Orbánem, který v zemi ničí svobodná opoziční média.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Ve středu se jede Babiš radit ještě dál na východ, dokonce mimo Evropskou unii, a to do Srbska, kterému vládne pevnou rukou Aleksandr Vučič. Český premiér jede diskutovat o očkovací strategii s mužem, který znemožnil svým konkurentům kandidovat ve volbách, jež pak sám ovládl, ale které tamní investigativci považují za nesvobodné.

Babiš se chce ale za každou cenu vrátit domů a projet Prahou ve vítězném průvodu provolávaje: „Já vám zařídil vakcínu! Jen tak na okraj, je to tedy ruská vakcína, která ještě neprošla žádnou evropskou certifikací. A možná budeme muset být ještě dlouho tak trochu vděční našemu bratrovi z Východu.“

O samotnou kvalitu Sputniku V ale úplně nejde, navíc v evropských kuloárech koluje fór o tom, že „je to stejně okopírovaná AstraZeneca, takže se není čeho bát“. Opravdu není důvod bát se samotné vakcíny. Je třeba se mít ale velmi na pozoru před tím, kdo nám ji tak bratrsky nabízí. Nikdo na světě nedělá věci z čirého altruismu. Ani Rusko, ani česká vláda, a už vůbec ne premiér Babiš.

Reklama

Doporučované