Hlavní obsah

Glosa: Chalupáři 2020: Hlavně zodpovědně!

Martin Čaban
Komentátor
Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Město Nepomuk muselo tento týden kvůli přijíždějícím rekreantům otevřít sběrný dvůr. „Vesele si vyklízejí chalupy a je jim to fuk. Je to časovaná bomba,“ řekl starosta Jiří Švec (za ANO). (Ilustrační snímek)

Reklama

Vládě se snad už podařilo přesvědčit lidi o tom, že situace je skutečně vážná a restriktivní opatření se – doufejme – nezavádějí z plezíru.

Článek

Zahrádka si s pučícím jarem žádá své a pro český krizový štáb snažící se provést republiku bezprecedentní pandemií nového koronaviru se stali důležitým tématem čeští chataři a chalupáři. Ministr vnitra Hamáček je vyzýval k rozvaze, zda je cesta na chalupu nezbytná, a sliboval policejní hlídky na silnicích, které se zřejmě projíždějících řidičů měly ptát na totéž.

Dá se čistě psychologicky pochopit, že pro domorodce z různých oblíbených vísek a osad se „lufťáci“ z promořených měst v čele s Prahou stali potenciálními bacilonosiči a nevítanými hosty. A také je pravda, že cestování mezi různými místy pobytu, tedy i na rekreační nemovitosti, už některé země zakázaly. Na druhé straně chalupářské téma je řešitelné prostým rozumem zcela v logice vládních opatření – alespoň těch dosavadních.

Vláda při všech restrikcích dokázala myslet i na potřebu psychohygieny a ze zákazu volného pohybu osob vyňala vycházky do přírody. To je sympatické a skutečně to mnoha lidem může pomoci přečkat období karantény ve větší pohodě. Stejnou funkci ve většině případů plní právě i chataření a chalupaření, zvláště u lidí z bytů v rušnějších částech měst. Že jsou Češi národem chalupářů, není jen společenský stereotyp. Podle deset let staré studie geografů z Univerzity Karlovy je pětina všech obytných staveb v Česku určena pro „druhé bydlení“. Zhruba každý pátý Čech je majitelem chaty nebo chalupy. Zcela zakázat jejich užívání by znamenalo další velmi výrazný zásah do životů mnoha lidí.

Pokud chalupáři cestují autem a respektují obecně platná pravidla „karantény“, tedy především nošení roušek mimo obydlí a úplnou minimalizaci styku s jinými lidmi, neměl by snad být důvod na ně pořádat nějaké zvláštní hony. Na druhé straně – existují-li skutečně „lufťáci“ trpící pocitem, že na chalupě je dovoleno víc než doma, pak by tento fenomén mohl opravdu představovat epidemiologický problém. Těžko se tomu ale věří. Vládě se snad už podařilo přesvědčit lidi o tom, že situace je skutečně vážná a restriktivní opatření se – doufejme – nezavádějí z plezíru.

Chce se proto zvolat: Dopřejme českým krizovým manažerům v čele státu možnost soustředit se na skutečně důležitá témata, jako jsou ochranné prostředky pro zdravotníky. Přemýšlejme hlavou a chalupařme zodpovědně!

Reklama

Související témata:

Doporučované