Hlavní obsah

Glosa: Chcete čip? Rychle, než je vyprodají

Foto: Andrey Suslov, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Postavit továrnu na čipy je zcela jiná disciplína než třeba fabriku na roušky, které chyběly loni.

Reklama

Článek

Letošní a loňský rok představují pro výrobu čipů katastrofu, jejich cena stále roste a zájem o ně také.

V nákupních centrech sice ještě nehrají vánoční koledy a lidé spíš než dárky nosí domů bublající burčák, ale odbornější světová média už přináší radu pro letošní advent: Plánujete koupit pod stromeček nějakou elektroniku? Tak to raději udělejte co nejdřív, protože jinak hrozí, že dopadnete jako v autosalonech.

Na mnohaměsíční čekací lhůty už dávno narážejí lidé, kteří se snaží pořídit nové auto, stejně jako ti, kdo si objednali třeba novou generaci herních konzolí. Problém je v tom, že svět zažívá další krizi. Trochu tajemnou – zatím se příliš nerozebírá – a její podstatou je, že se nestíhají vyrábět čipy.

Jde o malou high-tech součástku, která zjednodušeně představuje mozek elektroniky. A to od aut přes pračky, trouby až třeba po elektrické kartáčky na zuby. Čipy jsou prakticky ve všem, na co si vzpomenete, a funguje to na elektřinu.

Přestože se dezinformační scéna snaží tvrdit, že se s čipy aktuálně ve velkém mrhá, a to tak, že se vstřikují do lidí s vakcínou proti covidu-19, tak realita je úplně jiná. Letošní a loňský rok představují pro výrobu čipů katastrofu, jejich cena stále roste a zájem o ně také.

Nejdřív přišla pandemie, která zastavila produkci čipů v klíčových továrnách. Souběžně však lidé zavření doma v karanténách nebo na home office začali ve velkém nakupovat elektroniku nebo auta, a zájem o čipy tak reálně stoupal ještě rychlejším tempem, než si kdokoliv - včetně výrobců nepostradatelné součástky - dokázal představit.

Je třeba dodat, že postavit továrnu na čipy je zcela jiná disciplína než třeba fabriku na roušky, které chyběly loni. Celý svět proto reálně zásobuje jen několik málo firem.

Do stále se zvětšující pohromy označované také jako „čipová krize“, nebo „chipagedon“ ke vší smůle zasáhlo navíc i počasí. V únoru zavřela silná zimní bouře a velmi nízké teploty továrnu na polovodiče v Texasu. Další továrna v Japonsku se pro změnu potýkala s požárem způsobeným elektronickou závadou.

Zatím není jasné, jak dlouho bude aktuální nedostatek čipů trvat. Největší optimisté tvrdí, že by se vše mohlo vracet do normálu příští rok, opatrnější odborníci soudí, že to bude spíš až v roce 2023.

Vesměs se však shodují na tom, že žádné jednoduché řešení čipového průšvihu na obzoru není. Ono totiž postavit továrnu na produkt, který se dnes čím dál víc jeví jako strategický doslova pro celý svět, není vůbec jednoduché. Soběstační v tomhle ohledu jistě nebudeme, v Česku narážíme na technologické limity i při pokládání nového povrchu na dálnicích.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované