Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Máme přivádět děti do zkaženého světa?

Záhady Josefa Klímy: Filozof Daniel Kroupa glosuje obavy pořídit si rodinu kvůli tomu, jak moc je svět zkažený.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se ve své glose zaměřil na volby, které v životě děláme. A to, jaké důsledky mohou mít.

Článek

Vysokoškolský pedagog a bývalý politik Daniel Kroupa nedávno slyšel, že přibývá lidí, kteří nechtějí mít děti. Ne proto, že by nemohli nebo že by měli v životě nějaký důležitý úkol, který nadřazují svým osobním záležitostem, ale prostě proto, že se domnívají, že do tak zkaženého světa nemohou přivádět děti a že každé dítě ten svět jenom poškodí.

Daniela Kroupu tyto úvahy zvedají ze židle. Když se oženil, tak se také zdálo nějakou chvíli, že nebudou mít se ženou děti. Přemýšleli o tom, že budou život prožívat tak, aby z něj měli radost, a budou se zabývat rozumnými věcmi. Pak se trochu „roztrhl pytel“, měli šest dětí a nyní mají sedmnáct vnoučat.

To, že by přiváděli děti do zkaženého světa, je vůbec nezajímalo. „Ty děti si totiž budou svůj svět vytvářet samy. Neuvažujme tedy o tom, do jak zkaženého světa je posíláme, ale o tom, že jejich život bude výrazem jejich svobody a jejich svět jejich vůle ho změnit,“ uzavírá Kroupa.

Jeho glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované