Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Proč dělala tetička za války zásoby

Glosa Daniela Kroupy: Proč nemá smysl podléhat kvůli koronaviru panice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof, vysokoškolský pedagog a bývalý politik nabádá k uchování zdravého rozumu. V době šířící se nákazy novým koronavirem není dobré propadat panice.

Článek

Daniel Kroupa ve své glose vzpomíná na „vyženěnou“ tetu – vzdělanou ženu, která jej po svatbě vybavila množstvím rad. Třeba i tím, jak si mají s manželkou vybavit domácnost.

„Mluvila také o tom, co máme mít ve spíži jako železnou zásobu. Kolik kilo mouky, rýže a dalších důležitých potravin. To kdyby přišla nějaká mimořádná událost. Tetička zažila dvě světové války a spoustu dalších společenských pogromů. A já jsem jí namítal, že ani taková zásoba člověku stačit nemůže, že s tím válku nepřežije. No to jistě, že ne, odpověděla. Ale kdykoliv přijde zpráva, že se něco takového ve světě děje, vypukne panika a lidé vykoupí obchody. Ta zásoba má sloužit na dobu, než panika pomine a obnoví se normální zásobování,“ vzpomíná Kroupa.

Česko teď mimořádnou událost zažívá. „Blíží se virová epidemie a lidé začali propadat panice. Vzpomínám na tu tetičku a na její moudrost a také si myslím, že by každý měl být dobře vybavený. Ale hlavně by neměl propadat panice. Protože virová epidemie je velmi nebezpečná událost pro celou společnost a každé panické chování ji může jenom zhoršovat.“

Paniku podle Kroupy vyvolávají paradoxně veřejní činitelé tím, že se snaží lidi uklidnit. „Jsou ale také nepřátelé, již se snaží paniku v nás vyvolávat, podněcovat a zejména šířit zprávy, které jsou zcela falešné. Nepřekvapilo mě, že nedávno jednu takovou zprávu bezpečnostní analytici vystopovali až k jejímu původu – k dezinformačnímu oddělení ruské armády. Proto lidé, nepropadejte panice, sledujte rozumná, seriózní média a zachovejte si klid a zdravý rozum,“ doporučuje Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované