Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: V osobě Babiše postoupila korupce na vyšší úroveň. Protesty mají smysl

O korupci a protestech hovoří ve své glose Daniel Kroupa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Žijeme v období konjunktury a mnohým se zdá, že se všechno daří. Jenomže konjunktury střídají krize. Teprve v krizích se ukazuje, v jakém stavu je naše společnost. Nikdo z nás si krizi nepřeje, ale musíme být na ni připraveni. Mnozí lidé si všímají, že se politická oblast v naší zemi stala součástí určitého úpadku, především úpadku politické kultury.“

Článek

Začalo to vlastně už v 90. letech, kdy mnozí natěšení, že se brzy budeme mít jako Němci, byli zklamáni. Břídilství Václava Klause, který místo aby podporoval malé a střední podnikání, aby provedl reformu vzdělávacího systému a podporoval kulturu, soustředil se na budování bankovního socialismu. Velké podniky privatizoval pod státní banky, přes které je mohl ovládat.

Miloš Zeman, když nastoupil jako premiér, postrádal peníze a tak ty banky privatizoval. Na tom by nebylo nic špatného, ale on je všechny prodal do zahraničí. A tak stamiliardy odcházejí na dividendách do zahraničí a chybí v našem ekonomickém životě.

Klaus a Zeman vytvořili korupční prostředí, ve kterém se zrodil pan Babiš a jeho Agrofert. Lidé, kteří bylin zklamaní ze zkorumpovaného politického prostředí, ke kterému tito dva páni položili základy, hledali nová hnutí, nové směry a toužili po vládě silné ruky. Tento obraz jim ztělesnil pan Babiš. Je opravdu produktem korupčního prostředí, a jak jinak, asi se na něm také podílel. Nechápu, jak někdo může vkládat naděje právě do takovéto osobnosti.

Chceme-li skutečný blahobyt, musíme v naší zemi vytvořit spravedlivý právní a politický řád. Jestliže dnes se vláda pana Babiše snaží přizpůsobovat zákony svým podnikatelským potřebám a také tomu, aby se vyhnul trestnímu stíhání, znamená to, že naše korupce postoupila na vyšší úroveň. Je tedy pochopitelné, že lidé přicházejí na náměstí a stále ve větším počtu proti tomu protestují. Ty protesty ale budou mít účinek jen v jediném případě. Ne že by změnily Babiše a jeho vládu, ale pokud dokážou sjednotit demokratickou opozici.

Glosa je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované