Hlavní obsah

Glosa: Díky, Brusele, že už nemusím schvalovat pochybné dotace!

Foto: mimagephotography, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Prozkoumali jsme zápisky v deníku neznámé úřednice.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy přinášejí úryvky ze ztraceného deníku úřednice Ministerstva těžby dotací o podpoře holdingu AGROBER.

Redakci se dostaly do rukou záhadné zápisky. Nebyl to diář, spíš deník. Autor, tedy podle skloňování spíš autorka, si do nich zapisovala své pocity a forma připomínala niternou zpověď či autoterapii.

Zápisky jsme prozkoumali, z kontextu lze vytušit, že pocházejí z pera úřednice Ministerstva těžby dotací a že je autorka musela ztratit celkem nedávno.

První stránky jsou vytrhány, další začínají takto: … Už je to tu zas. Na stole mám stohy papírů k další žádosti o povolení dotací pro AGROBER a k tomu jasný, i když nevyřčený příkaz, že je mám schválit děj se co děj.

Vím, že to je špatně, spousta věcí tam je špatně a je mi z toho zle. Všichni to vědí, všichni od samého počátku, ale jsem snad v pozici, že si mohu jako malé dítě dovolit zvolat, že císař je nahý? Jasně že ne. Nemohu, mám rodinu, děti, hypotéku a kamarády, co jsou na mě hrdí, že jsem to někam dotáhla. Já holka z vesnice a najednou v Praze a na ministerstvu. Poctivě jsem si to místo vydřela, i když mi mnozí nevěřili. Jen si to zkuste, vypracovat se od píky a všechnu tu dřinu zahodit!

Já si nemohu dovolit ten luxus, co ty hyeny venku, co štěkají, že je vše špatně a že se jedná o jasný střet zájmů. Jasně že je, to ví přece každý, ale to se vám to říká, když vás nebo ten Transparency International platí někdo jiný. Hyeny jedny, nenávidím vás, nenávidím vaši svobodu říkat si, co chcete. Já mám odpovědnost za svou rodinu, úředníky kolem sebe i občany České republiky. Vím, co musím dělat! Musím je všechny chránit. Musím se obětovat, je to má povinnost!

Poslední stránky deníku zachycují tyto myšlenky: … Tak je to tady – černé na bílém, papír z Bruselu stvrzuje, co říkali ti nafoukaní úředníci už dávno, že náš boss ovládá AGROBER a je ve střetu zájmů. Ach jo, co teď… Ale počkat, to není tak špatný, vždy mi ti syčáci vlastně pomáhají! Nemusím už podepisovat vůbec nic. Tím, že někdo jiný stvrdil, že císař je nahý, tak i já teď mohu předstírat, že je mi to sice nesmírně líto, ale bohužel, razítko už dát nemohu. Uf, to je úleva.

Tak teď jak to vymyslet tak, aby AGROBER nemusel nic vracet, a zároveň to aspoň do voleb uhrát tak, že chci zachraňovat české občany před zlovůlí Unie, která chce pošlapat naši suverenitu. Musím to nějak vymyslet. Máme přece šikovné právníky, kteří umí natahovat věci, že se jeden až diví.

Tak jak si to připravit, že by nějak takto? „České orgány mají jakožto suverénní jednotky právo na svůj názor, že je vše v pořádku. S politováním bereme na vědomí, že bruselské orgány se ve svém pohledu na věc hluboce mýlí. Budeme analyzovat veškeré právní možnosti, které nám pomohou stvrdit náš jediný správný názor soudní cestou.“

Jo, to je hratelný. Díky, Brusele!

Zde zápisky končí, za posledními slovy je otisk rtěnky a skvrna připomínající rozlité víno.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované