Hlavní obsah

Glosa: Dopis pro ministryni Schillerovou

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Šéfce státní kasy napsala jedna ze samoživitelek, jíž se dotkla slova o účelovém využívání dávek.

Reklama

Článek

Tohle je autentický, jen lehce zkrácený dopis, který do redakční pošty zaslala jedna z hyen – matek samoživitelek.

Občas nám do redakční pošty přijde e-mail, ze kterého hned vidíte, že patří i někomu jinému. Jako vzkaz od paní Kateřiny Slunéčkové. Tady je.

Vážená redakce,

vím, že tato mailová adresa slouží k zasílání podnětů ke zprávám, ale já nemám jak jinak se vyjádřit k výrokům paní ministryně Schillerové. Jsem totiž jedna z těch „hyen“, které se účelově rozvádějí, aby mohly čerpat sociální dávky pro matky samoživitelky, díky čemuž jsem poměrně vytížená, a nemám tedy čas na brouzdání po facebooku, Twitteru a jiných sociálních sítích. Ano, je to tak. Žádnou z těchto vymožeností moderní doby nemám.

Chci vám poděkovat za komentář k výrokům paní ministryně a za zastání se matek samoživitelek. Sama jsem skoro čtyři roky rozvedená a starám se o dva syny. Chodím do dvou prací, odvádím daně, platím sociální a zdravotní pojištění, a to jen proto, abych nakonec byla označena za parazita společnosti a zařazena do skupiny dávky čerpající menšiny. Jsem člověk klidný, tolerantní, chápavý, snažící se najít na všem nějaké pozitivum, ale to, co paní ministryně vypustila z úst, mě opravdu zvedlo ze židle.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Od rozvodu jsem státu na dávkách neuloupla ani korunu. Snažím se být společnosti prospěšná tím, že pracuji a platím do společné státní kasy to, co mám, a díky tomu na žádné dávky ani nárok nemám. Jsem totiž pár stovek nad finančním limitem. Kdybych zůstala doma na podpoře, mohla bych čerpat velké spektrum dávek. Finančně bych se asi dostala nad svůj současný příjem, ale hanba by mě fackovala…

Období karantény bylo těžké pro všechny. Nedovolím si posuzovat, pro jakou skupinu to bylo náročnější. Za sebe jen vím, že zvládnout práci, domácnost a distanční výuku dvou dětí bylo peklo. A to jsem ještě jedna z těch šťastnějších, které bylo umožněno pracovat z domova. Finanční odměnu nebo kompenzaci za mé pedagogické dovednosti rozhodně nečekám, prostě taková situace nastala a museli jsme ji všichni nějak zvládnout. Nečekala bych ale ani výroky podobného typu. Paní ministryně a celá vláda by měly do téhle zmatečné doby vnést pořádek, klid a nějaký řád, a ne dělat v nepořádku ještě větší nepořádek a vyvolávat svár a závist…

Díky za Váš čas a trpělivost.

Kateřina Slunéčková

Reklama

Související témata:

Doporučované