Hlavní obsah

Glosa: Dvojka a trojka navštívily jedničku. Nevěřili byste, co se stalo pak

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: ČTK, ČTK

Radek Vondráček informuje média o využití pálenice, vlevo přihlíží Jaroslav Kubera.

Reklama

Zpráva o stavu ústavního činitelství v České republice.

Článek

Na Pražském hradě se sešli ústavní činitelé číslo 1, 2 a 3. Takové je podle oficiálních pravidel ministerstva zahraničních věcí protokolární pořadí: 1 – prezident republiky, 2 – předseda Senátu, 3 – předseda Poslanecké sněmovny.

Dvojka a trojka přišly po Novém roce navštívit jedničku. Nevěřili byste, co se stalo pak.

Vondráček dal Zemanovi palírnu, Kubera mu dal nůž a dostal holí, informovala ČTK.

„Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy, velice málo. Když jsme odcházeli, on mě poklepal na moji tvrdou hlavu. Takže si nemůžu stěžovat, bylo to příjemné,“ citovala agentura dvojku, která to uvedla s úsměvem. Prý to byla lepší scénka, než když hlava státu při oficiálním přijetí navigovala holí premiéra Sobotku, tehdy čtyřku.

Tentokrát mohl incident skončit i hůř. Vždyť než jednička polechtala holí klenbu lebeční dvojky, dostala od ní nůž.

„Ne proto, aby spáchal harakiri, jak by si přáli jeho nepřátelé, ale na dopisy,“ vysvětlil Jaroslav Kubera.

Radek Vondráček zase hlavě státu donesl „malou mobilní přenosnou palírnu“, která má symbolizovat „moravskou nadvládu nad přírodou (sic)“.

Palírna na pevný líh, na níž podle trojky stojí prezidentovo jméno, je prý zcela funkční. „Takže může teďka v Lánech pálit vlastní brandy, vlastní slivovici,“ přiblížil potenciál přístroje předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

ČTK nicméně podotkla, že domácí pálení lihovin je nelegální a podle zákona o lihu je možno lihoviny vyrábět jen v pálenicích a lihovarech s povolením od státu. Za pálení alkoholu načerno hrozí pokuta až deset milionů korun. „Tak to by mě v životě nenapadlo,“ reagovala na tento „background“ trojka v SMS zprávě pro ČTK.

Z Hradu si mezitím odnesla tužku, kterou jí věnoval vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (v pořadí protokolu na pozicích 1 až 14 nefiguruje). „Já jsem nedostal ani tu tužku,“ posteskl si Kubera.

A to je z toho podstatného, co zaznělo na brífinku, asi tak všechno. Novoroční projevy skončily.

Analýza událostí z úterý 14. ledna 2020 není obtížná. Protože jednička už přestala jezdit do krajů, kde o dárky a příslušnou show nikdy nebyla nouze, musejí v tomto směru zvýšit úsilí jiní.

Dvojka a trojka nasadily laťku. Teď je podle protokolu řada na dalších v tomto pořadí: předseda vlády České republiky, předseda Ústavního soudu, předseda Nejvyššího soudu, předseda Nejvyššího správního soudu, místopředsedové Senátu, místopředsedové Poslanecké sněmovny, místopředsedové vlády, členové vlády, diplomatický sbor (doyen, vedoucí diplomatických misí), senátoři, poslanci, poslanci Evropského parlamentu zvolení v České republice.

To by mohlo na úspěšnou komickou vložku v prvním a druhém čtvrtletí stačit.

Reklama

Doporučované