Hlavní obsah

Glosa: Ministr Havlíček se přeceňuje

Foto: Seznam Zprávy

Přičtěme ministru Havlíčkovi k dobru eufemistické přiznání, že není specialista na důchody.

Reklama

Článek

Neudržitelný penzijní systém patří k největším hrozbám pro budoucí stabilitu veřejných financí. A problém se bohužel vůbec nepřeceňuje.

předvolebním rozhovoru s ekonomickým expertem hnutí ANO a tuplovaným ministrem Karlem Havlíčkem zaznělo mnoho slov. Nicméně nejvíc asi zazvonila smělá myšlenka o tom, že téma důchodové reformy je ve veřejné debatě přeceňované a že by se v této věci mělo postupovat maximálně jednoduše.

A máte to, milí experti ze všech dosavadních důchodových komisí. A máte to, milí demografové a ekonomové, kteří se už 25 let snažíte vtloukat politikům všech barev do hlav myšlenku opřenou o tvrdá data. Myšlenku, že současný systém zrozený v Československu 90. let 20. století nelze zaplatit v zestárlém Česku století 21., kdy se z Husákových dětí postupně stávají Husákovi důchodci.

Přičtěme Havlíčkovi k dobru, že ve zmíněném rozhovoru uznává, že není specialista na důchody. Je to takové eufemisticky podané přiznání, že o penzích a jejich reformě neví nic. Pak je ale s podivem, že si troufá posuzovat váhu tématu ve veřejné debatě. A nepřekvapí, že ji posuzuje špatně.

Neudržitelný penzijní systém patří k největším hrozbám pro budoucí stabilitu veřejných financí. Jestli se nezmění, začne během pár let klást na státní rozpočet každoroční požadavky v desítkách miliard korun nad rámec vybraného pojistného. A tyto požadavky – protože na důchody přece vždycky bude – se budou rok co rok uspokojovat na úkor investic do budoucnosti země – ať už jde o vzdělávání, digitalizaci, energetiku nebo Havlíčkův milovaný beton a asfalt.

Penze nejsou ani náznakem přeceňované téma. Kdyby byly, přehrabovali bychom se v expertních návrzích s mohutnou politickou podporou, až bychom nevěděli, kterou cestu z blížící se krize si vybrat. To se rozhodně neděje. Téma je naopak hrubě nedoceněné, protože je politicky nevděčné.

Proto je také reforma v hnutí ANO zakázané téma. Každý, kdo dokáže věrohodně předstírat, že penzijní problém vůbec neexistuje, je v řadách hnutí vítán. A pokud někdo tento problém skutečně autenticky nechápe, je to vůbec nejlepší kvalifikace – může se stát rovnou ekonomickým expertem hnutí, lídrem kandidátky a dvojitým ministrem.

Ve volebním programu nemá ANO o reformě ani slovo. Ostatně celá kapitola věnovaná veřejným financím by šla přečíst v rámci podcastu Dvě minuty, a ještě by zbyl čas si v tichosti vypít menší kávu.

Ne, téma důchodově reformy se vůbec nepřeceňuje. Bohužel. Zato se velmi přeceňuje Karel Havlíček, pokud se domnívá, že narůstající problém vyřeší jeho popíráním a zlehčováním.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované