Hlavní obsah

Glosa: Hloupé nápady vlády bez autority

Pedagog a filozof Daniel Kroupa: Hloupé nápady vlády bez autority.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co je to autorita, komu náleží ve společnosti a jaké mohou být následky, když zcela chybí, se zamýšlí filozof a pedagog Daniel Kroupa..

Článek

V novinách jsem četl špatné zprávy o tom, že koronavirus také někdy napadá mozek člověka. Co s tím máme dělat? Nejlepší strategií bude se snažit, abychom ten koronavirus vůbec nedostali. Jenomže mozek napadají také hloupé nápady a bohužel se stává, že tyto nápady mají nejenom ovládaní, ale i ti vládnoucí.

Bylo myslím hloupým nápadem na začátku epidemie, když vláda přistoupila ke krokům tak razantním, že lidem zakazovala bez roušky chodit i na procházky do lesa. Ale díky razantním opatřením se podařilo šíření nemoci zbrzdit.

Na začátku léta stejně hloupými kroky vláda veškerá opatření zrušila a vyvolala dojem, že se nic neděje, a lidé mohou žít úplně stejně jako předtím. Důsledky máme na začátku podzimu, kdy se nákaza rozběhla ještě rychleji, než tomu bylo na jaře.

Z této situace je možné vyvodit několik zajímavých závěrů. Jeden z nich se týká toho, co je to vlastně autorita. Můžeme říci, že vláda, která se opírá o důvěru lidí, že činí rozhodnutí na základě odborných podkladů a doporučení, má autoritu. Vláda, která si plete odborná rozhodnutí a rozhodnutí politická, sešmelcuje všechno dohromady, tuto autoritu ztrácí.

Vláda, která má autoritu, vystačí s tím, že lidem doporučí, jak se mají chovat. Vláda bez autority musí poroučet, přikazovat a zakazovat. A časem lidé přestanou poslouchat i tyto příkazy a zákazy. A co dělat v takové situaci? No, člověku nezbývá, než se chovat podle zdravého rozumu a řídit se doporučením odborníků. Jenom si ty odborníky nesmí plést se šarlatány.

Já věřím, že se časem autorita vlády obnoví, až se podaří do ní zvolit lepší lidi, a věřím, že český národ se s touto situací vyrovná, protože přece jenom zdravý rozum je podle tvrzení jednoho učence nejlépe rozšířenou věcí na světě. Nikdo si nestěžuje, že by ho měl málo.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované