Hlavní obsah

Glosa: Hospody dostaly další ťafku. Vzpouru to ale neomlouvá

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jan Lipold

Zavřená hospoda na českém venkově (ilustrační snímek).

Reklama

Do role hlavních covidových potížistů byla tentokrát obsazena restaurační zařízení. A také jejich hosté.

Článek

Pokud jde o covid-19, a nejen o něj, Babišova vláda je best in ukazování prstem. Viz nejnovější příklad s restauracemi, hospodami a bary.

V metodě „posviťme si na ty, kdo nám to kazí“, si Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný rozumí. Rozdíl je v tom, že ten druhý se alespoň prezentuje na vládních tiskových konferencích, kde to přece jen fouká o něco víc než na Facebooku.

Restaurační zařízení a jejich hosté byli obsazeni do rolí hlavních potížistů – nejprve rétoricky a vzápětí také novým vládním opatřením, které jim zase přitahuje uzdu. Od středy 9. prosince se zavírá nejpozději v osm.

Hospody přitom směly vůbec otevřít dveře teprve 3. prosince, takže předchozí směrnice, na které se většinou svědomitě připravovaly, platily jen několik dní, aniž by se mohlo ukázat, jaký měly vliv na distribuci viru. Čili vládní důtka, chce-li být opřena o nějaká data, se týká situace, kdy některé hospody zlobily ve stavu zavřeném (kromě okének).

Důkazy, že tohle hoří, že tohle je fakt ten podstatný průšvih, vláda nepředložila. Stačilo, že „všichni jsme viděli spoustu fotografií“.

Rozhodně pravidla platí pro všechny a nesmějí se porušovat. Ale fakt jsou tohle přesvědčivé důvody, proč hospody zase zdusit? Nařizovat jim, aby knihy rezervací zase pěkně vrátily do šuplíku? Proč nestačí dodržovat, kontrolovat a vymáhat předchozí nařízení? Když se budou zas a znova měnit, tím spíš zeslábne morálka k jejich respektování, která je přece ze všeho nejdůležitější.

Ani to ale není omluva pro „vzpouru hospod“ nebo „vzpouru hostů“, které v místním měřítku hrozí.

Když ministr Blatný zrovna nepropadá rozhořčení nad nezodpovědností v restauracích, například říká: „Z trasování je vidět, kde se objevují ohniska. Pořád výrazně vede informace o tom, že došlo k nákaze v rámci zaměstnání.“

A co v pondělí udělala vláda, aby se nemoc nešířila v práci, na pracovištích? Lautr nic. Protože je to komplikované. Zkřísla hospody, všechny bez rozdílu, protože to umí. Protože má fotky a má dojem.

Jak varuje vicepremiér Havlíček, aby tu někdo nedělal účet bez hostinského.

Reklama

Doporučované