Hlavní obsah

Glosa hudebníka Lipa: Mají demonstranti oprávněný strach o demokracii v Česku?

Záhady Josefa Klímy: Hudebník Lipo o demonstraci na Letné a strachu ze ztráty svobod.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník a raper se ve své glose zamýšlí nad nedělními protesty na pražské Letné.

Článek

„Pamatujete si ještě, co znamená zkratka politického hnutí ANO? Pokud ne, tak vám to rád připomenu. Skrývá se za ní slovní spojení AKCE NESPOKOJENÝCH OBČANŮ,“ začíná svou glosu hudebník Lipo. A dodává, že to šéf ANO Andrej Babiš dotáhl k dokonalosti – v neděli se na Letné uskuteční pravděpodobně největší akce „nespokojených občanů“ od roku 1989.

„Je pravda, že v případě názvu ANO se jednalo vždy spíš o marketingovou hříčku. Od počátku to byl hlavně podnikatelsko-politický projekt jednoho muže. ANO nikdy nebylo hnutí s jasným hodnotovým profilem, uvnitř něhož panuje rovná názorová výměna a je v něm zajištěn proces nástupnictví,“ soudí Lipo.

Podle něj je patrné, že země je od poslední prezidentské volby stále rozdělená. „K zacelení této propasti bude potřeba ještě hodně let práce a snahy překonat řadu předsudků ze strany obou voličských táborů. Jedno je však už teď jisté. Andrej Babiš tím spojovacím článkem už nikdy z mnoha důvodů nebude,“ pokračuje hudebník.

Že je společnost hluboce rozdělená, prý potvrzuje i jeho zážitek z demonstrace proti premiérovi, kdy slyšel z úst jednoho řečníka podiv nad tím, kdo že jsou to ti voliči ANO a že podle něj nemůžou být zcela normální. Podle Lipa je to špatná logika a paradoxně odpovídá vidění světa, které tu prosazují ti, kdo tu léta ve společnosti hloubí příkopy. „Na druhé straně tu pak máme jiný krajní odraz nepochopení celé situace, a to je názor, že demonstranti jsou někým placení. Andrej Babiš to sice sám nevyslovil nahlas, ale je nad slunce jasnější, že ve svém vnímání světa prostě nemůže smysl protestů chápat,“ říká Lipo.

Celou jeho glosu o Letné, rozdělené zemi a svobodě si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované