Hlavní obsah

Glosa: Největší přehmat v plánu rozvolňování

Zdeněk John
zástupce ředitele
Foto: Profimedia.cz

Od čtvrtka jedině takto. Jako vážně?

Reklama

Jak často chodí Andrej Babiš na badminton a Alena Schillerová na pilates? Moc často asi ne.

Článek

Zhruba třetina lidí si myslí, že Babišova vláda epidemii v její podzimní části nezvládla, ale všichni jsou teď rádi, že děti už začínají chodit postupně do školy. Tak by se dal do jedné věty shrnout výsledek průzkumu agentury STEM/MARK. Ta pro veřejnoprávní televizi zjišťovala u příležitosti čtvrtečního rozvolňování, co si myslíme o tom, jak ministři kočírují průběh covidu-19.

Češi jsou teď rozpůlení v pohledu na to, zda se mají upřímně radovat z dalších kroků do normálního života (protože to, co jsme prožívali poslední dny, vůbec normální nebylo), nebo zda se mají bát, že v repríze zažijí, co jim v premiéře nabídlo pozdní léto. Tedy přehnaný optimismus, že koronavirus už jsme zahnali do kouta. Že už si můžeme potřásat rukama, cpát se do hledišť stadionů nebo do supermarketů, jako by se nechumelilo. Že už je to všechno v podstatě neškodná minulost.

Není, samozřejmě.

Ale riziko kleslo. Matematické modely ukazují, že v příštích týdnech se čísla o šíření nákazy budou zlepšovat, a proto vláda poslala celé Česko od čtvrtka do „trojky“ na stupnici ohrožení.

Je to zásadní zpráva pro velké skupiny lidí, jejichž byznys skomíral. Třeba pro hoteliéry a majitele horských penzionů, kterým, zdá se, ministři aspoň zčásti zachránili vánoční a novoroční sezónu – pro ně stejně důležitou jako pro kamenné obchody předvánoční nákupy.

Včerejšímu verdiktu tleskali i další: třeba hostinští, protože nakonec dostali i čas se na čtvrteční otevření připravit.

V jednom bodě plánu, jak pustit Čechy zase víc ze řetězu, se ale vláda sekla. Možná, abychom byli spravedliví, k tomu hodně pomohli poradci, kteří ministrům připravují podklady pro jejich verdikt a kteří konstruovali jednotlivé body stupnice zvané PES.

Nevím, jak často Andrej Babiš chodí na badminton, Karel Havlíček do posilovny nebo Alena Schillerová na pilates, ale jejich návštěvy v halách budou zjevně dost nepravidelné. Bylo už opravdu načase otevřít vnitřní sportoviště. I lékařské autority uznávají pohyb za dokonalou prevenci proti nemocem.

Ďábel ve vládním rozvolňování se skrývá v detailu – v povinném nošení roušek tam, kde se v halách má běhat, cvičit, posilovat.

Ani se člověk nemůže divit České komoře fitness, že nabídla ministrům a poradcům hodinu cvičení zdarma se zakrytými ústy, aby viděli, jak velký to je nesmysl. A také zdravotní riziko.

Není to dobrý nápad a právě tento zákaz se bude obcházet ze všech nejčastěji. A vlastně to bude dobře.

Reklama

Doporučované