Hlavní obsah

Glosa: Očkování není zkratka, ale „jen“ nejlepší cesta

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: SZ Michal Šula

Problém je, že se bohužel ukázalo, že i naočkovaní lidé mohou být infekční.

Reklama

Jsem stoprocentně přesvědčený, že očkování je stále tou nejjednodušší a nejbezpečnější cestou zpátky k normálu.

Článek

Vyhýbejte se naočkovaným, jsou nebezpeční a můžou vás zabít! To někdy tvrdí popletení a zarputilí odpůrci očkování, takzvaní antivaxeři. A my racionální a vědě důvěřující lidé se jim smějeme. Připadá nám to podobné, jako když někdo věří, že Země je placatá.

Jenže dnes jsme se paradoxně dostali do situace, kdy naočkovaní určité riziko pro nenaočkované představují. Ne snad, že by takzvané spike proteiny, které se v těle díky vakcíně vytvářejí, mohly na odpůrce očkování naskákat jako blechy. Určitý problém je v tom, že se bohužel ukázalo, že i naočkovaní lidé mohou být infekční.

Glosu Miloše Čermáka si můžete pustit také v audioverzi.

Pro ně osobně to až takový problém není. I proti mutacím zatím vakcíny fungují v tom smyslu, že s vysokou účinností zabraňují těžkému průběhu, případně smrti. Což zároveň znamená, že asi i vysoké procento prodělá nákazu asymptomaticky anebo s mírnými příznaky. Možná je ani nepostřehne.

No a tím jsme u zmíněného rizika. Když jdete na akci do uzavřeného prostoru nebo třeba cestujete letadlem, podmínky jsou většinou následující: Buď musíte mít čerstvý test, nebo být plně naočkovaní. Nechme stranou, že se ani jedno často řádně nekontroluje. Ale pokud jste v uvozovkách „jenom“ naočkovaní, můžete být infekční.

Naše trápení s koronavirem, relativně málo nebezpečným virem, který dokázal v podstatě už na rok a půl vykolejit celou západní civilizaci, tak pokračují. Jestli něco covid prokázal, tak schopnost nás polarizovat, atakovat schopnost racionálního chování a činit nás netolerantními a konfliktními.

I proto jsem proti tomu vakcinaci udělat povinnou, případně ji vynucovat drastickými opatřeními namířenými proti nenaočkovaným. Ale chápu nemožnost situace, ve které jsme se ocitli. Vakcína měla být zkratkou k životu bez omezení, respirátorů a dalších komplikací. Jenže tou dnes není. A poté, co se mluví o takzvaných boosterech, tedy třetích a v budoucnu i možná dalších dávkách vakcíny, se o nějaké zkratce nedá mluvit.

Rozhodnutí americké FDA, která tento týden schválila vakcínu Pfizer pro běžné užívání, nese důležitou symbolickou hodnotu. Jsem stoprocentně přesvědčený, že očkování je stále tou nejjednodušší a nejbezpečnější cestou zpátky k normálu. Ano, není to zkratka a nebude to ani snadné, ani rychlé. Ale nic lepšího nemáme k dispozici.

Reklama

Doporučované