Hlavní obsah

Glosa: Ovlivní výsledek vyšetřování kauzy Čapí hnízdo volby?

Glosa Alexandra Mitrofanova: Ovlivní výsledek vyšetřování kauzy Čapí hnízdo volby?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov ve své úvaze rozvíjí myšlenku, zdali zveřejnit výsledek vyšetřovaní v období voleb a jak zásadně to ovlivní rozhodování lidí.

Článek

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová řekla v rozhovoru pro Deník N, že na podzim, kolem voleb do Poslanecké sněmovny, bude výsledek vyšetřování v kauze Čapí hnízdo, která se přímo týká premiéra Andreje Babiše. Vrchní státní zástupkyně podotkla, že justice nesmí brát ohled na to, že bude jakési politické dění a že výsledek tohoto vyšetřování může dané volby případně ovlivnit.

Ale když se zamyslíme nad tím, jak by mohl výsledek volby ovlivnit, dojdeme k závěru, že to není vůbec přímočaré. Jsou dvě možnosti.

Za prvé – vyšetřování se uzavře s tím, že Andrej Babiš je vinen. Jak to ovlivní příznivce Andreje Babiše? Podle mě kladně. Řeknou, že ta justice je prolhaná, policie je prolhaná, koupená a že o to více je třeba jít volit a dát hlas milovanému vůdci.

Jak to ovlivní odpůrce Andreje Babiše? V podstatě nijak, řeknou, že to stejně věděli.

Druhá varianta – Andrej Babiš je nevinný. No tak samozřejmě, že je to kladné pro příznivce pana premiéra, že my jsme to věděli a jdeme mu stejně dát hlas, ať ještě vládne v dalším období.

Pro odpůrce je to důkaz toho, že Andrej Babiš všechno zaplatil a že v podstatě vinný je. A o to více je třeba jít a hlasovat proti němu. Takže asi dojdeme k závěru, že i kdyby se výsledek vyšetřování v kauze Čapí hnízdo zveřejnil před parlamentními sněmovními volbami, moc toho nezmění.

Ovlivní je spíše to, jakou reputaci, jakou pověst si vysloužil ten který politik během své veřejné činnosti. Neboli jinak, každý je svého štěstí strůjcem.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované