Hlavní obsah

Glosa Petry Procházkové: Pomocná náruč Vladimira Putina

Glosa Petry Procházkové: Vladimir Putin nastavuje pomocnou náruč. Koronavirus jako nástroj propagandy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Uznávaná reportérka upozorňuje, jak snadno se boj s novým typem koronaviru může stát nástrojem propagandy.

Článek

Rusko zase jednou překvapilo. Země, která má bezmála 140 milionů obyvatel, s Čínou sdílí hranici dlouhou přes 4 tisíce kilometrů a nemá zdravotnictví zrovna v nejlepší kondici, hlásí, že je celkem v pohodě. Má sice pár set nakažených, sem tam nějakého mrtvého a skoro tři desítky uzdravených, ale všechno prý funguje normálně. Na rozdíl od Evropy, která teď postupně kolabuje.

V ruských sdělovacích prostředcích, těch, které kontroluje vláda a Kreml, se neustále zdůrazňuje, jak tahle zkáza – nákaza – přišla tentokrát nikoliv z Východu, jak to bylo vždycky v minulosti, ale ze Západu. Jak Rusko, které je vždycky obviňováno z toho nejhoršího, teď figuruje v tabulkách záchranářů na prvním místě.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden navštívil skvělou infekční nemocnici v obci Kommunarka nedaleko Moskvy, kde jsou lidé hospitalizovaní právě proto, že chytli koronavirus. Navlékli ho do žlutého skafandru, dali mu masku a helmu a vydali ho dokazovat národu, že se nebojí ani tygra, ani potápění, ale ani viru.

Putin na místě zjistil, jak ho v tom utvrdili vedoucí představitelé nemocnice, že tenhle špitál je o třídu výš než všechny evropské. A možná, že právě o to v té ruské nákaze jde. Dokázat, že Rusko, když se všem nedaří, je tady také proto, aby pomohlo.

Do Itálie vyslalo deset letadel! Letadel plných expertů a zdravotních pomůcek. No řekněte, kdo na tohle má? Jedině Rusko.

To Rusko, ze kterého v minulosti desítky tisíc lidí jezdily do Evropy a prosily tam místní lékaře, aby jim pomohli vyléčit se z těch nemocí, na něž ruské zdravotnictví nemělo ani prostředky, ani léky, ani experty.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované