Hlavní obsah

Glosa: Piráti chtějí, aby padaly hlavy. Ideálně ty cizí

Foto: Seznam Zprávy

Vít Rakušan a Ivan Bartoš na startu volební kampaně na nábřeží Vltavy v Praze.

Reklama

Článek

Voliči PirSTAN smutně sledují, jak se jimi volení kandidáti hádají jako malé děti na pískovišti.

„Podvedli jste nás.“ Tak by se dal lapidárně shrnout obsah 27stránkové analýzy průběhu kampaně se Starosty, kterou si zpracovali Piráti. STAN podle ní vzal peníze, které do kampaně dali hlavně Piráti, a použil je na propagaci vlastních lidí. Také prý porušil pravidla, když vyzýval ke kroužkování a všelijak jinak zviditelňoval svoje kandidáty.

To podle Pirátů přispělo k tomu, že zatímco Starostové budou mít třetí největší sněmovní klub, Piráti paběrkují se čtyřmi poslanci. Trpělivost už dochází i jinak klidnému Vítu Rakušanovi, který vzkazuje, že si za to Piráti mohou sami, protože se v regionech vykašlali na kampaň.

Tuhle eskapádu rozjeli Piráti uprostřed jednání o nové vládě, kdy není jisté, jestli do ní jejich strana vůbec půjde, a v koalici je pnutí kvůli počtu ministerstev pro jednotlivé partaje.

Piráti teď oprávněně sklízejí posměch, že nedokázali přijmout porážku a místo toho hledají, na koho ukázat prstem. Konkurenční tábor celou kauzu hbitě využívá jako důkaz, že měli pravdu všichni ti, kteří koalice označovali za podvod na voliče, jenž se hned rozhádá.

A voliči PirSTAN jen smutně sledují, jak se jimi volení kandidáti hádají jako malé děti na pískovišti. Vy jste propagovali svoje kandidáty! křičí Piráti. Vy jste taky propagovali svoje kandidáty! namítají Starostové. No jo, ale až po vás, mnohem míň a vůbec – to je úplně něco jiného, kontrují zase Piráti.

Prostě PR katastrofa. Samozřejmě by pro politiky bylo nejlepší, kdyby žádný takový papír na veřejnost neprosákl a šéfové stran si tyhle věci vyříkali mezi čtyřma očima. To je ale proti pirátské přirozenosti.

Ivan Bartoš navíc není ve snadné pozici. Na záda mu dýchá naštvaná členská základna, která chce vidět, jak kvůli volebnímu propadáku padají hlavy. Ideálně cizí. Šéf strany může doufat, že ostré a veřejné vymezení proti koaličnímu partnerovi uspokojí alespoň část kritiků.

Stejně dobře ale celá věc může ve straně posílit hlasy, jež volají po vypovězení předvolebních dohod a odchodu do opozice. Která z variant to bude, by se ukázalo nejpozději ve chvíli, kdy Bartoš straníkům ponese ke schválení návrh na vstup do vlády.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované