Hlavní obsah

Glosa: Piráti hlasují. Zajímá to vůbec někoho?

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Málokdo očekává výsledek pirátské volby tak netrpělivě jako Ivan Bartoš.

Reklama

Nevěřím, že mezi zástupci ostatních čtyř stran vznikající vlády je jediný politik, který tohle sledoval a neřekl si: Jestli ono by nebylo jednodušší, kdyby Piráti řekli ne.

Článek

Je týden po podpisu koaliční smlouvy, na které je i podpis šéfa Pirátů Ivana Bartoše. Ale jeho strana stále neví, jestli chce vůbec do vlády vstoupit. Dozvíme se to nejdříve krátce před půlnocí – protože proč takovou prkotinu, jako je podoba budoucí vlády, oznamovat v nějaký příčetný čas.

Otázkou ale je, jestli to vzrušuje ještě někoho jiného než partaj, která evidentně po volbách neví, co sama se sebou.

Hlasování trvá už čtyři dny, tedy víc než dvakrát déle než volby do Poslanecké sněmovny. Což je samozřejmě ideální příležitost pro různé vtipy, ale ještě víc pro to, aby Piráti dál ostřelovali sami sebe.

Europoslankyně Markéta Gregorová dává rozhovory o tom, že je to sice sobecké, ale Piráti mají zodpovědnost hlavně sami před sebou, nikoli před voliči.

Členové Pirátské strany se hádají mezi sebou na Twitteru a povýšeně radí voličům překvapeným současným vývojem, že přece „měli vědět“, jak to u Pirátů funguje. (Všechno to psali ve stanovisku rozhodčí komise na nástěnce ve sklepě jednoho nejmenovaného stavebního úřadu na Alfa Centauri.)

Mimochodem, „měli jste to vědět“ je tak geniální vzkaz, že by si ho příště Piráti mohli napsat na billboardy.

Nevěřím, že mezi zástupci ostatních čtyř stran vznikající vlády je jediný politik, který tohle sledoval a neřekl si: Jestli ono by nebylo jednodušší, kdyby Piráti řekli ne.

Ano, pokud se pětikoalice rozpadne ještě před vznikem, bude to ostuda. Andrej Babiš s Milošem Zemanem dostanou zbytečně do ruky další munici proti vznikající vládě. Ale, říkají si koaliční partneři, stojí to vlastně za to, když tohle s nimi budeme mít každou chvíli?

Stačí se podívat na skládání vlády – Petr Fiala chtěl mít v pondělí hotový seznam ministrů, aby s ním mohl vyrazit za prezidentem. Jenže si z něj musel škrtnout minimálně Jakuba Michálka, protože Piráti si ve chvíli, kdy už byla jména předjednaná s partnery, vzpomněli, že jim vadí kumulace funkcí.

Olga Richterová zase v pondělí vzkázala, že Piráti hodlají koalici Spolu kádrovat její ministry, protože se jim některá jména nelíbí.

I kdyby dnes Piráti řekli ne, situaci to zase tolik nezdramatizuje. Koalice má většinu i bez nich. Starostové se svými koaličními partnery do opozice nepůjdou – a ani to po nich nikdo příčetný nemůže chtít za situace, kdy se bez jejich hlasů vyjednávání o vládě rozpadne. S předvolebním paktem s Piráty to bude sice trochu reputační nepříjemnost, ale každá koaliční smlouva platí jen do té chvíle, než ji někdo vypoví.

Dnešní výsledek bude vlastně nejdůležitější pro Piráty samotné. Buď půjdou do vlády, ale s naštvanou vnitrostranickou opozicí v zádech. Anebo zůstanou jako osamocený ostrůvek v opozici a budou se muset vydat zcela novou cestou. S největší pravděpodobností už bez Ivana Bartoše.

Reklama

Doporučované