Hlavní obsah

Glosa: Političtí „šmejdi“ uplácejí důchodce. Rozhodnou senioři volby?

Glosa Daniela Kroupy: Političtí „šmejdi“ uplácejí důchodce – budou to oni, kdo nakonec rozhodnou volby?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa se ve své glose zamýšlí, jak strany před volbami slibují řadu výhod a úlev, kterými si chtějí voliče získat.

Článek

Často teď slýchám kolem sebe řeči o tom, že příští volby rozhodnou důchodci. Vládní strany jim přihodily pár stovek na důchody a důchodci, protože jsou staří a hloupí, tak nechápou, že se stejně všechno zdražuje a ty peníze jim štěstí nepřinesou.

Ale budou volit vládní strany, no a tím prý zkazí budoucnost celé mladé generaci. Podobají se „šmejdům“, ti, kteří jim nabízejí takové malé výhodičky. Šmejdům, kteří prodávali předražené hrnce, důchodcům dali pár chlebíčků a donutili je podepsat smlouvy, ve kterých se zadlužili na mnoho let.

No a tak se prý chováme my, staří, vůči mladým. Přiznám se, že s tím tak úplně nesouhlasím.

Mladá generace si za svůj osud také do značné míry může sama. Jen málo mladých lidí chodí k volbám. Málo mladých lidí se stará o politiku. Nechápou, že stát a politika je jejich lidské prostředí, kterým se musí zabývat, podobně, jako se musí zabývat úklidem v domácnosti, v domě a v jeho okolí.

Známe samozřejmě lokality, které jsou vybydlené, kde se lidé o své byty nestarají, neuklízejí na chodbách a kolem domů jsou jen samé odpadky. Se státem a politikou je to podobné. Jestli nechcete žít ve vybydlené demokracii, přemýšlejte o tom, že se svého osudu chopíte sami. Pokud tak neučiníte, za bukem už čekají někteří lidé, kteří se o tu politiku za vás rádi postarají.

Opravdu se jí nebudete muset zabývat. Jenom pak budete muset tančit tak, jak oni budou pískat. Měsíc je dost dlouhá doba, abyste se zorientovali a vybrali si strany, které vám nabízejí tu vaši budoucnost. Které se postarají o vaše důchody, o vaše životní prostředí, a které budou odpovídat vašim životním preferencím.

Pokud se potom správně rozhodnete, ponesete za svůj osud odpovědnost sami a nepřenecháte to nám, starší generaci, abychom to rozhodovali za vás.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované