Hlavní obsah

Glosa: Potřebujete prezidenta? Přejmenujte Putina!

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Úřad ruského prezidenta

Vladimir Putin u mapy, archivní snímek.

Reklama

Ruská komise připravující návrhy na změnu ústavy zvažuje možnost změnit název nejvyšší ústavní funkce Ruské federace, informuje agentura ČTK s odvoláním na dnešní ruský tisk. Jak tomu rozumět? Víme první.

Článek

Pracovní skupina 75 expertů a veřejných činitelů už maká na změnách politického systému, které před dvěma týdny ohlásil Vladimir Putin. Ten v roce 2024 musí odevzdat klíče od Kremlu – ale co potom?

Konstituční perestrojka se ubírá očekávaným směrem. Jelikož ústava teď říká, že Putin nemůže být zvolen prezidentem třikrát za sebou (mrk mrk, pozn. red.), ústavníci navrhli palčivý problém vyřešit tím, že se prezident přejmenuje na Vrchního vládce. S velkým V jako Vladimir.

TASS je zplnomocněn prohlásit, že to není nápad Monty Puthinů, ale hlavně Vladimira Žirinovského, veterána Liberálnědemokratické strany Ruska, která je liberální a demokratická asi jako útrpné právo, ale přejmenovávat se nemusí, protože to všichni vědí.

Když se prezident nejmenuje prezident, ale Vrchní vládce, v originále „verchovnyj pravitěl“, logicky to znamená, že nebude zvolen potřetí, ale poprvé, respektive podruhé, a tím pádem je falešná pseudootázka nástupnictví irelevantní minimálně do roku 2036 našeho letopočtu.

Legislativci údajně už jen ladí jazykové parametry: jestli zvítězí Žirinovského varianta nebo tradiční titul „gosudar“, komu bude náležet oslovení „vaše vysokoprevoschoditělstvo“ a podobně.

Mluvčí Dmitrij Peskov novinářům řekl, že prezident k návrhům na změnu názvu své funkce nezaujal žádné stanovisko: „Prezident Putin si o tom nic nemyslí.“ Česky: Eto vaše dělo.

Reklama

Související témata:

Doporučované