Hlavní obsah

Glosa: Pozor, „feťák“ je taky člověk

Foto: Robert Wydro Studio, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Člověk na drogách v nás vzbuzuje strach, přestože alkoholici umí být taky nevypočitatelní a s posunutým prahem bolesti.

Reklama

Článek

S lidmi závislými na drogách je to často táhlý horor – pro rodiny, pro blízké okolí a v neposlední řadě pro policisty. Ale stále jsou to lidé. S velkými problémy, ale lidé.

I člověk závislý na drogách je stále lidskou bytostí. Má práva a jeho smrt je tragédie. Mám pocit, že je to potřeba připomenout. Nemám teď na mysli konkrétní akt teplického zatýkání, to ať přezkoumají odborníci a soudy, ale reakce a ohlasy, které případ vyvolal na všemožných diskusích.

„Smažky“, „feťáci“ nebo něco jako „zombies“ z amerických filmů. Ano, objevilo se i tohle přirovnání, že lidé na drogách jsou takoví „zombíci“. V překladu bytosti, které už jsou vlastně mrtvé, nejde jim nijak pomoct a lze je jen dobít. To přirovnání je děsivé.

Opravdu dokážeme šmahem takhle degradovat lidskou bytost a zbavit ji jakékoliv naděje? Bohužel asi ano. A málokomu to přijde přehnané.

Reakce na Teplice ukázaly celkem jasně dvě věci.

Zaprvé: nemáme pro lidi na drogách žádné pochopení. To si nejspíš necháváme výhradně pro opilce a alkoholiky, kteří jsou v našich podmínkách víc zdomácnělí. Opít se je něco normálního. A i když se člověk zlije natolik, že obtěžuje ostatní nebo něco demoluje, tak to často bereme jako takovou klukovinu, nad kterou se dokážeme pousmát. Ostatně, kdo z nás se neopil, že ano.

Vedle toho člověk na drogách, to už je něco jiného. Vzbuzuje v nás strach, přestože alkoholici umí být taky nevypočitatelní a s posunutým prahem bolesti.

Zadruhé: vypadá to, že máme tendenci vnímat život člověka na drogách jako méněcenný. Když už někdo bere drogy, tak se sám ničí, vlastně páchá postupnou sebevraždu. Nemůže čekat, že k němu budeme přistupovat s nějakou úctou či respektem, nezaslouží si to. Tak by se dalo shrnout uvažování nad drogově závislými, které se v posledních dnech objevuje v různých diskusích. Někde na rovinu, někde maskovanější.

Rozumím, že s lidmi závislými na drogách je to často táhlý horor – pro rodiny, pro blízké okolí a v neposlední řadě pro policisty. Ale stále jsou to lidé. S velkými problémy, ale lidé.

Ukazuje se, že je to další problém, kde máme tendenci namísto civilizovaného řešení a systémové pomoci rovnou odepisovat. Je to snazší, je to jednodušší a většině to nevadí. Většině, která si nepřipouští, že cesta na okraj společnosti může být hrozně rychlá. Stačí pár klukovin v nesprávnou dobu a je to.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované