Hlavní obsah

Princ Harry chce pryč ze zlaté klece. Je to ale polovičatý pokus

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Harry s Meghan chtějí v královské rodině hrát jen menší roli.

Reklama

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu chtějí omezit oficiální akce, na nichž by reprezentovali královskou rodinu. Médii ostře sledovaný pár by byl rád finančně nezávislý, chtěl by si najít práci a založit vlastní charitu. Nově by Harry s Meghan a synkem Archiem rádi „pendlovali“ mezi Británií a Severní Amerikou a byli královským párem na „zkrácený úvazek”.

Článek

Vybavila se mi okamžitě scénka z mé oblíbené pohádky Třetí princ. Dva navlas stejní princové, Jaromír a Jaroslav. Dva navlas stejní koně a navlas stejní psi. Když Jaromír dočasně podlehl kouzlu Diamantových skal, Jaroslav na bratrově napůl zrezlém meči poznal, že Jaromír jakoby žije, ale také nežije. Ve skutečném světě teď britský princ Harry nečekaně oznámil, že už nechce být tak úplně princem, ale vlastně jím současně hodlá zůstat…

Je to jako kdyby zaměstnanec firmy pracující na plný úvazek požádal svého šéfa, že chce nadále pracovat na poloviční (možná třetinový) úvazek a ještě chce být externista. Jenže potíž je v tom, že to Harry Wales, jak zní princovo občanské jméno, které používal třeba během služby v armádě, svému šéfovi, rozuměj babičce, neoznámil, ale postavil Alžbětu II. před hotovou věc.

Foto: Profimedia.cz

Meghan + Exit = Megxit.

Pro dobrotu na žebrotu - královská rodina se o megxitu dozvěděla z televize

Nedávné vánoční svátky nabízely ideální příležitost usednout s královskou rodinou u sváteční tabule a někde u dezertu citlivé téma nadhodit. Nestalo se tak už jen proto, že se Harry se svou americkou manželkou Meghan rozhodli do Norfolku na panství Sandrigham zbytek královské rodiny nenásledovat.

Asi si nikdo neumí představit, jaké to je žít ve „svěrací kazajce” jménem Royals. I když je královský režim v posledních letech čím dál liberálnější, pro člověka ze světa obyčejných smrtelníků, tím spíše pro cizinku, to musí být jako rána do vazu. Je ovšem třeba zdůraznit, že se podle dostupných informací královská rodina maximálně snažila, aby se někdejší herečka Meghan Markleová „integrovala” co možná nejlépe.

Vůbec to vypadá, že Harry s Meghan dostali doložku nejvyšších výhod. Mohli si udělat přesně takovou svatbu, jakou chtěli, nadiktovat si podmínky, kde a za jakých podmínek chtějí bydlet, co budou dělat, jakých oficiálních akcí se budou účastnit, koho chtějí mít ve svém okolí i jak budou zabezpečeni po finanční stránce. Už vzhledem k tomuto výčtu mi komunikační „vyšplouchnutí” babičky Alžběty, tatínka Charlese i bratra Williama, kteří se o revolučním kroku vévody a vévodkyně ze Sussexu dozvěděli z televize a sociálních sítí, připadá docela nefér.

Buckinghamský palác ve strohém komuniké napsal, že „debata s vévodou a vévodkyní ze Sussexu je v rané fázi” s tím, že si „tahle složitá záležitost žádá čas”. Obávám se, že jde o přání otcem myšlenky. Harry s Meghan věc vyřešili jedním statusem na Instagramu. Žádná debata se konat nebude. Kdyby ji sympatický pár býval vůbec připustil, jistě by se cesta ze zlaté klece bývala zkomplikovala.

Monarchie se neotřásá v základech - Harry na to není dost vysoko v linii nástupnictví

Samozřejmě se nabízí srovnání s abdikační krizí Edwarda (Eduarda) VIII., který dal v roce 1936 před královskou korunou přednost sňatku s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Zase z toho ale nedělejme drama – Harry klesl v linii nástupnictví za trojlístek Williamových ratolestí až na 6. místo, a coby následníka trůnu ho tak už skutečně nemůžeme moc brát.

„Odluku” Harryho a Meghan bych tak sice považoval za nečekanou a „zraňující”, jak to komentoval královský dvůr, ale nějaký zásadní otřes pro královskou rodinu se podle mě nekoná. Ten by nastal v okamžiku, kdyby stříbrnou lžičku zahodil William…

Princ Harry stačil evidentně „načichnout” smýšlením maminky Diany, která malým synům vysvětlovala, že ten „normální” svět existuje někde tam, za zdmi královských paláců. Když k tomu připočteme službu v ozbrojených silách a samozřejmě život po boku Meghan, to vše vytvořilo v Harryho zrzavé hlavě myšlenkový „koktejl”, který vyústil v ono zvláštně načasované i odkomunikované prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Harry se podobně jako lady Diana angažuje v kampani proti používání nášlapných min.

Harry s Meghan jako britská vláda při jednáních o brexitu

Omlouvám se, Meghan a Harry, ale váš pokus o „megxit”, tedy vzdání se seniorní role v královské rodině, je strašně polovičatý. Stejně vaše oficiální cesty bude pořád platit britský daňový poplatník nebo hostitelské země, stále budete mít za zády velmi nákladné tělesné strážce ze speciální jednotky Metropolitní policie a během pobytů v Británii chcete dál bydlet ve Frogmore Cottage, památkově chráněné chatce zrekonstruované za 2,4 milionu liber z veřejných peněz.

Je to jako postoj londýnské vlády z raného období jednání o brexitu – už nechceme být členským státem EU, ale chceme si ponechat to, to, to a to. Pardon, ale takhle to fakt nefunguje. Jednak to pro mě evokuje, že si Harry nechává zadní vrátka, kdyby si to náhodou se svou rolí v královské rodině rozmyslel, a za druhé tohle vyzobávání rozinek působí strašně zištně. Až Harry přestane být Jeho královskou Výsostí, princem Henrym, půjde o opravdový megxit. Třeba toho ani nebude zapotřebí a královna Alžběta v rámci snahy zachránit image monarchie svého oblíbeného vnuka a jeho americkou choť všech titulů zbaví, jak navrhuje známý novinář a současně provokatér Piers Morgan.

Reklama

Doporučované