Hlavní obsah

Glosa: Přišly nám pandemické zákony z čínského e-shopu

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Celá anabáze jen ilustruje nemohoucnost vlády něco prosadit.

Reklama

Článek

Vláda pět minut po dvanácté oprašuje nápady, se kterými už jednou narazila.

Vláda v pondělí schválila tři zákony, které jí mají dát nové možnosti pro řešení epidemie bez nouzového stavu.

Mají jedno společné – všechny jako by vypadly ze známého vtipu „co si objednáš z Wish a co ti ve skutečnosti přijde domů“. A čekalo se na ně podobně dlouho jako na dodávku z čínského e-shopu.

Ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi prošly novely zákona o bezpečnosti a krizového zákona, které by vládě umožnily například vyhlásit plošný stav nebezpečí a v něm omezovat některá občanská práva.

Panuje na nich vzácná shoda – v aktuální podobě je nechce vůbec nikdo. Řadu výhrad k nim má opozice a Legislativní rada vlády, klíčový poradní orgán kabinetu, je dokonce doporučuje rovnou zamítnout. Sám Hamáček přiznává, že i on chce novely ve Sněmovně předělat.

Prý tímto postupem šetří čas. Toho měl přitom víc než dost. Teď ale navrhuje jen částečně přepracované návrhy, se kterými přišel už loni v létě. Tehdy byla kritika tak silná, že se s nimi ani nedostal do Sněmovny.

A podobný je i příběh dalšího návrhu, který v pondělí prošel vládou – takzvaného pandemického zákona. Ten by pro změnu ministrovi zdravotnictví umožnil například zavírat obchody a služby.

Pandemický zákon vláda připravila už loni v květnu za ministra Adama Vojtěcha a takzvaně uvázl ve Sněmovně. V překladu – byl tak špatný, že se i vládní koalice raději tvářila, že neexistuje. Ministr Blatný teď navrhuje téměř totožný zákon, jen s drobnými úpravami.

Přijetí pandemického zákona dlouhodobě požaduje opozice a hejtmani jím podmínili žádost vládě o vyhlášení nového nouzového stavu. Takto si to ale zcela jistě nepředstavovali a teď se cítí podvedeni. Jen těžko ale mohou říkat, že se cítí překvapeni.

Celá anabáze jen ilustruje absolutní nemohoucnost vlády něco prosadit. Nejen že nebyla schopna zákony za dlouhé měsíce protlačit Sněmovnou, ale teď pět minut po dvanácté jen oprašuje nápady, se kterými už jednou narazila. A i k tomu ji musely dotlačit opoziční strany, které neprodloužily nouzový stav.

A tak zatímco jiné vlády vedou boj s epidemií, ta naše ještě po roce potmě hledá návod, podle čeho by mohla tento boj vést.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované