Hlavní obsah

Glosa: Prymula rozhodne, jaké budou Vánoce

Foto: Seznam Zprávy

Klíčový den přijde v pátek, kdy ministr Prymula slíbil zveřejnit strategii pro další měsíce.

Reklama

Článek

Kdo po volebním víkendu povládne v krajích? Hejtman Prymula.

Užili jste si to a teď zase zpátky do nouzového stavu.

Volební víkend na chvilku strhnul pozornost od covidu k politice. Komentátorům zabralo deset minut během sobotního odpoledne, než určili, kdo triumfoval ve volbách. Teď už jen budou upřesňovat, zda Babišovo vítězství je skutečné, Pyrrhovo nebo něco mezi tím.

Jenže to bylo v sobotu a dnes je pondělí. Ve všech krajích se moci ujímá lídr posledních týdnů, ministr Prymula.

Jsme v nouzovém stavu, už podruhé v tomto roce. Co se teď vlastně děje?

Covidová čísla stoupají, a to i ta podstatná, a ještě nějaký den stoupat budou. Ministr zdravotnictví vše přirovnává k řízení zaoceánského parníku. Když hnete kormidlem, trvá to, než loď zareaguje. Kormidlem jsou povinné zavíračky v restauracích, zrušené koncerty a gymnazisté mimo školu.

Lidé se lekli budoucnosti, což ukazují čísla ČSÚ i České národní banky. Strach možná nemají přímo z koronaviru, ale určitě z dopadů vládních opatření do rodinných rozpočtů nebo do plánů firem, v nichž pracují. Začali spořit, nejvíc od roku 1993.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Nic příjemného pro tu část byznysu, která vydělává vždy, když jsou lidé v pohodě: ochotní utrácet za zábavu, za kafe v kavárně nebo za lístky na hokej. Tohle podnikání teď nejvíc omezil Prymula, muž z časů, kdy pracovat znamenalo vstávat v šest, u vrátnice označit píchačku a pak osm hodin pobýt u výrobní linky.

Ministr připustil, že zavřít nás teď na čtrnáct dní do totální karantény je možné, ale jen jako krajní řešení. K černému scénáři by přistoupil, kdyby číslo R stoupalo ke dvojce.

S vědomím, jak stát dokázal využít jarní karanténu, by to ale byly vyhozené dva týdny.

Bylo to v sobotu napínavé sledovat sčítání krajských voleb, ale klíčový den přijde v pátek, kdy Prymula slíbil zveřejnit strategii pro další měsíce.

Pokud chcete vědět, jaké budou Vánoce, sledujte ho.

Reklama

Doporučované