Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Hoří pralesy i tajga. Naslouchejme varovným signálům přírody

Záhady Josefa Klímy z 1. 9. 2019: Hudebník Lipo glosuje požáry v Amazonii i na Sibiři. „Naslouchejme varovným signálům přírody,” říká.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník o Gretě Thunbergové a rychlé cestě od zdravého skepticismu a selského rozumu k cynismu.

Článek

„Znáte osobně někoho, kdo se jmenuje Greta? Já teda ne, ale z toho, co jsem tak četl na internetových diskuzích, tak mám pocit, že jsem asi v menšině. Vyrojila se u nás totiž řada expertů, kteří znají pravou povahu života a úmyslů šestnáctileté švédské školačky a zároveň bojovnice proti klimatickým změnám. Její jméno je Greta Thunberg,“ říká na úvod hudebník Lipo.

Připomíná, že dívka před pár dny přeplula na jachtě oceán, aby mohla pronést proslov na klimatickém summitu OSN v New Yorku. Podle Lipa se zdá, že tento ekologický radikální způsob cestování a fakt, že jí je věnována taková mediální pozornost, nedá mnohým lidem spát.

„Ochrana životního prostředí je především věc systémová, ale vždy je těžší se zamyslet nad tím, čím mohu sám pomoci a jak se chovám, než švejkovsky mudrovat a obviňovat Gretu z pokrytectví a říkat, že je pouze něčí loutkou,“ pokračuje Lipo.

Podle něj jsou Češi často skeptiky, ale nemusí to být nutně špatná vlastnost. Jen je třeba mít se na pozoru – od zdravého skepticismu a selského rozumu je to už jen kousek k cynismu. A ten nám v ničem do budoucna nepomůže.

Debata, která tu probíhá, je podle Lipa občas lehce hysterická a je těžké v ní najít balanc. „Těkáme tu od mnohdy kýčovitého boje proti plastovým brčkům na straně jedné až po vysmívání se jakékoliv snaze o změnu chování na straně druhé.“

Cyniků je však podle Lipa pořád hodně: Prezident Bolsanaro v Brazílii nechává drancovat deštné pralesy, Donald Trump opakuje, že klimatická změna je hoax a Alexandra Vondru a Jana Zahradila do Evropského parlamentu vynesly mimo jiné i řeči o jejich boji proti zelenému teroru.

Místo poslouchání cyniků se máme podle hudebníka soustředit na signály, které nám dává sama příroda: Masivně hoří amazonský prales, masivně hoří sibiřská tajga, na řadě míst ve světě padají teplotní rekordy a české lesy mizí před očima. „Myslím, že je lepší obrátit svoji pozornost tímto směrem, než si utahovat z existence a aktivity jedné mladé zapálené slečny ze Švédska,“ uzavírá Lipo.

Celou glosu najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:45 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované