Hlavní obsah

Glosa rapera Lipa: Ohrožují gayové a lesby tradiční hodnoty? Nemyslím si

Záhady Josefa Klímy: Raper Lipo ve své glose rozebírá, proč odmítá slova o tom, jak gayové a lesby ohrožují tradiční hodnoty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladý hudebník se ve své glose vrací k pochodu Prague Pride z kraje srpna, který je svou barevností až výstředností vždy záminkou pro konzervativce, utvrdit se v tom, že tradiční hodnoty jsou znovu v ohrožení.

Článek

Ve stejný čas, kdy probíhal festival Prague Pride, se jako reakce na něj uskutečnil sraz národovců pořádaný Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže. „I Já jsem bílý heterosexuální muž a svoji vlast mám rád. Jen si na rozdíl od účastníků této seance nemyslím, že by průvod gayů a lesbiček jakkoliv ohrožoval to, čím jsem,“ říká Lipo.

A pokračuje: „Občas si pokládám otázku, kolik asi tak bílých heterosexuálních mužů v moderní evropské historii trpělo právě díky tomu, že jsou bílými heterosexuály? Sám nevím, ale co vím jistě, je fakt, že státem posvěcená homofobie dohnala ke smrti geniálního autora Oscara Wilda nebo o padesát let později matematika Alana Turinga, který spojencům pomohl vyhrát druhou světovou válku.“

Pravda, od té doby se leccos změnilo k lepšímu. I tak se však Lipo obává, že pro účastníky této akce je ideální společnost spíš ta, kde homosexuálové buď neexistují, nebo své city nedávají najevo. Pro něj osobně zase ta, kde by spolu mohli v klidu jít po Václavském náměstí Turing s Wildem za ruce. A to beze strachu, že je bude někdo slovně nebo dokonce fyzicky napadat, jako se tomu děje v některých zemích na východ od Česka.

Co by ale Jakl, Foldyna, Semín, Vandas a další řekli na možného příštího amerického prezidentského kandidáta Petea Buttigiege, to si Lipo neodvažuje tipovat. Buttigieg je v současnosti úspěšným starostou, vystudoval Harvard, hovoří několika jazyky, je válečným veteránem z války v Afghánistánu a zároveň věřícím křesťanem. Zdá se to jako ideální přehlídka tradičních hodnot. „Skutečnost, která by však tyto pány mohla ve finále trochu mást, je ta, že tento politik veřejně deklaroval svojí homosexuální orientaci a žije v manželském svazku se svým dlouholetým partnerem,“ podotýká Lipo.

Jeho celou glosu najdete v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované