Hlavní obsah

Glosa: Řídit stát jako izraelský startup

Foto: Gil Cohen Magen, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Naftali Bennett je prvním premiérem Izraele, který není kariérní politik, voják ani úředník.

Reklama

Článek

Třináctý izraelský premiér je produktem technologického sektoru a je na něm ukázat, zda lze stát řídit jako startup.

Bude nový izraelský premiér Naftali Bennett řídit stát jako firmu? Z Česka už víme, že tohle vyjádření je bezobsažný blábol. Stát žádná firma není, a už vůbec ne taková, která za část své prosperity vděčí státním dotacím. Nicméně byznysová zkušenost nového izraelského předsedy vlády se často zmiňuje jako jeden z důvodů, proč by mohl uspět.

Bennett je ortodoxní Žid a muž často vyhraněných názorů a také kontroverzních výroků. Zároveň dnes stojí v čele vládní koalice, jejíž diverzita a také křehkost nemají v Izraeli obdoby. Sám Bennett se považuje za vizionáře, ostatně zbohatl přece tím, že založil a pak prodal technologickou firmu. Ale lidé, kteří ho jako manažera či byznysmena znají, říkají, že jeho hlavní síla je v něčem jiném: v pragmatickém hledání řešení a propojování lidí, kteří by spolu jinak nespolupracovali.

Bennett založil svou firmu se spolužáky jako student ještě v Izraeli, investory na její rozvoj našel v Americe. Než se mu to povedlo, pracoval několik let v New Yorku jako kuchař. Firmu nabízející bezpečnostní software pro banky prodal společnosti RSA Systems, za 145 milionů dolarů. Stal se pak tím, komu se někdy říká „sériový zakladatel“. Působil v dalších startupech a nakonec si připsal i druhý velký úspěch, když jako investor a CEO prodal ještě jednu firmu za 130 milionů dolarů.

Je prvním premiérem, který není kariérní politik, voják ani úředník. Je skoro jistě také nejbohatším premiérem v historii Izraele. Je v čele země, která vzbuzuje velké emoce a má ve světě jak mnoho příznivců, tak i nepřátel. Ale zároveň je velmi impresivní tím, čemu se někdy říká „tah na bránu“. Což například v pandemii ukázala tím, jak pro své obyvatele dokázala zajistit a zorganizovat očkování. Nesrovnatelně lépe než kterákoli jiná země.

Izrael se někdy nazývá Startup Nation, jako vyjádření toho, že se v geopoliticky nejtřaskavější oblasti světa podařilo vytvořit podmínky pro konkurenceschopný technologický sektor, chrlící inovace, firmy s miliardovou kapitalizací a úspěšné byznysmeny. Je určitý paradox, že strůjci tohoto zázraku byli až dosud, ve třiašedesátileté historii Izraele, téměř výlučně politici a vojáci. Teď přichází třináctý premiér v pořadí, který je produktem právě technologického sektoru. A je na něm ukázat, zda lze naopak stát řídit jako startup.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované