Hlavní obsah

Glosa: Rozšířili nám výběh. Kdo jsou vítězové a poražení?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vláda.cz

Pravidlo číslo 1: Biti musí být všichni stejně bez ohledu na velikost katastru.

Reklama

Doteď mohli sobci z měst chudákům z malých katastrů strouhat mrkvičku, situace se ale obrací.

Článek

Vláda po třech týdnech oznámila další kolo zákazů v duchu hesla „pojďme to ještě tři týdny vydržet“. A jako obvykle se sčítají jejich vítězové a poražení.

Hitem je tentokrát rozšíření tzv. perimetru, ve kterém se mohou občané pohybovat při tzv. volnočasových aktivitách, jako jsou vycházky do přírody nebo sport, například rekreační cyklistika. Od pondělí už je budou smět provozovat nejen v katastru obce nebo města. Výběh se rozšíří na území okresu.

To je v čase, kdy volný čas mimo čtyři zdi začíná leckomu připomínat procházku po vězeňském dvoře, podstatná a povzbudivá novinka. Hlavně pro obyvatele malých a ještě menších katastrů. To zatím byli poražení měsíce.

Po 496 kilometrech čtverečních Prahy se za splnění všech ostatních předpisů můžete i po 1. březnu pohybovat legálně. Policie dokonce oznámila, že „nebudou realizovány meziokresní kontroly“ mezi Brnem-městem a Brnem-venkovem, čímž se k čemusi otevřelo neuvěřitelných 1728 čtverečních kilometrů. Už ten pocit! Volání dálek, zvláštní znamení touha!

Doteď mohli sobci z měst chudákům z malých katastrů strouhat mrkvičku, situace se ale zásahem vlády vyrovnává, respektive rovnou obrací. Kdo má pořádný okres, je král. Pro Pražáky se nemění nic a stupně vítězů jsou rázem úplně jiné: Klatovy (okres o 1946 km2), Jindřichův Hradec (1944 km2) a Příbram (1692 km2).

Nejde jen o Prahu. Propustka do okresu Plzeň-město Plzeňany také moc nevytrhne. Okres Ostrava-město má jen o 30 tisíc obyvatel víc než město Ostrava. To obyvatelé Liberce, Pardubic a Hradce Králové vydělají na svých okresech přece jen o dost víc.

A před těmi, kdo žijí třeba v Českých Budějovicích, Olomouci nebo Karlových Varech, se otvírá cesta až daleko k obzoru. Cestám odvyklým lidem z menších obcí hrozí, že po 22. březnu v širém okresním světě zabloudí.

Vláda často čelí kritice, že její aktivity postrádají nějakou vnitřní (a vnější, o tom žádná) logiku, že tomu chybí hlubší směr a cíl, že nařizuje bez ladu a skladu, aniž by bylo jasné, kdo a proč si tentokrát vytáhne černého Petra. Je to vůči ní nespravedlivé. Vláda dobře ví, že pilířem všeho je solidarita. A čtvrteční usnesení č. 299 o přijetí krizového opatření jí jde s otevřenou náručí naproti.

Strategie je evidentní: Jednou se radují nebo mručí ti, podruhé oni a pak si to zase – dejme tomu po třech týdnech – prohodí. Tak se upevňuje společenská sounáležitost a soudržnost. Spolu to zvládneme.

Reklama

Související témata:

Doporučované