Hlavní obsah

Glosa: Šabatová plavala vždy proti proudu, Křeček je bohužel pravý opak

Glosa Alexandra Mitrofanova: Stanislav Křeček celý život plaval s proudem, s agresivní a poslušnou většinou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Alexandr Mitrofanov se ve své glose zamýšlí nad výměnou v úřadu českého ombudsmana. Odchází Anna Šabatová, přichází Stanislav Křeček. Jsou to úplně odlišní lidé.

Článek

Stanislav Křeček celý život plaval s proudem, s agresivní a poslušnou většinou. Když se chtělo po této většině, aby velebila socialismus proti kapitalismu, Stanislav Křeček to dělal.

Když se dnes chce po této většině, a většina to oceňuje, že se má strašit muslimskou invazí, Stanislav Křeček to dělá. Říká sice, že tehdy musel, to je pravda, ale dneska nemusí. Dneska to myslí upřímně. Když Stanislav Křeček velebil socialismus, Anna Šabatová byla tímto socialismem zavřena do vězení. Proč? Protože celý život plave proti proudu.

Agresivně poslušnou většinu nechává být, ji zajímá zákon, spravedlnost a ochrana menšin. Anna Šabatová dostala cenu OSN pro ochranu lidských práv, Stanislav Křeček se dlouhá léta prokazoval jako „lžidoktor“ práv. Za Annou Šabatovou chodili do úřadu lidé, kteří opravdu potřebovali ochránit před většinou a před státem.

Zvolení Stanislava Křečka vřele uvítali a už se k němu hlásí agresivní nacionalisté. Ale ani Stanislav Křeček, ani Anna Šabatová sami do tohoto úřadu nepřišli, byli zvoleni poslanci. Tehdy, když volili Šabatovou, poslanecká většina usoudila, že mít takového člověka v úřadu ombudsmana je normální. Dnes většina v Poslanecké sněmovně usoudila, že Křeček je pro tuto funkci dostatečně normalizovaný. Měli jsme normálního ombudsmana, máme normalizovaného. A odpovídá to celkovému vývoji.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:55.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované