Hlavní obsah

Glosa Šimona Pánka: Čínské investice v Česku splaskly jako bublina

Záhady Josefa Klímy: Glosa Šimona Pánka z organizace Člověk v tísni k čínským investicím v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čína funguje podle hesla – naše myšlenky do jejich hlav, jejich peníze do našich kapes. Alespoň podle ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka.

Článek

„Před několika lety se tady v Česku objevila skvělá zpráva – obrovské čínské investice povzbudí českou ekonomiku, vytvoří tisíce pracovních míst, budou nějakou novou injekcí. Jeden z představitelů CEFC, čínské firmy, která tady začala skupovat spíše viditelné akvizice a vytvářet svoji pozici, Jie Ťien-ming, se stal čestným poradcem prezidenta Zemana a vypadalo to, že Čína je naším budoucím velkým ekonomickým a obchodním partnerem,“ připomíná ve své glose ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Od té doby se situace změnila: „Sám Jie Ťien-ming je vyšetřován v Číně, zmizel a je držen kdoví kde, další představitel té firmy Patrick Ho byl odsouzen v New Yorku ke třem letům vězení za úplatky ve výši milion dolarů, které dával představitelům OSN. Celá firma se potichu vytratila.“

Podle Pánka je potřeba ne říct, že s Čínou nebudeme nikdy obchodovat, ale uvědomit si, že Čína funguje podle hesla – naše myšlenky do jejich hlav, jejich peníze do našich kapes. „A je potřeba počítat s tím, že tak, jak se Čína chová dovnitř, tedy že je zcela nedemokratická, sleduje své občany, nedodržuje žádná pravidla, lidská práva, cenzuruje média, vlastně řídí všechno, tak se chová Čína i mezinárodně. To znamená, že účel světí prostředky – není důležité nebýt korupčník, ukazovat transparentní výsledky, jednat čestně. Je důležité zvítězit a ekonomicky na tom vydělat,“ domnívá se Pánek.

Pokud chceme s Čínou skutečně obchodovat, je potřeba se chovat jako jiné sebevědomé státy. Ostražitost, opatrnost, pevnost a přísnost vůči tomu, co Čína praktikuje v mezinárodním byznysu i politice, je skutečně namístě, uzavírá Pánek.

Jeho glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Soudce trpí Alzheimerem, přitom dál rozhoduje o lidských osudech. Získali jsme svědectví, jak komunisté krotili duchy. A glosa Šimona Pánka o čínské bublině.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované