Hlavní obsah

Glosa: Švýcaři mysleli, že jsou na tom s covidem špatně, než slyšeli o Česku

Glosa Tomáše Etzlera: Švýcaři si mysleli, že jsou na tom s covidem špatně, než jsem jim řekl o poměrech v Česku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář Tomáš Etzler ve své glose rozebírá covidou situaci ve Švýcarsku, kde se právě nachází, a v Česku. A na co bychom při letošních volbách neměli zapomenout.

Článek

Zdravím vás z Curychu. Ve Švýcarsku jsem proto, protože jsem přijel letos teprve podruhé navštívit své děti, které tady žijí. Podruhé je to jen kvůli tomu covidu. Jsou teď ve škole, já jsem v karanténě.

Volal jsem několika kamarádům a ti na mě okamžitě spustili, jak je to tady v tom Švýcarsku strašné, jak chaotickou mají vládu, jak je všechno pomalé, jak neubývají čísla – počty nakažených a mrtvých. Tak jsem se potom na ta čísla podíval, a ono to není tak špatné. Minulý týden tady bylo nových případů celkem 7358. Za týden, to není za den. A zemřelo tady za týden 75 Švýcarů, což jsou sice tragická čísla, ale pořád je to někde úplně jinde než v České republice.

Ano, očkování tady bylo trošku pomalejší, ale já to trošku přikládám tomu, že Švýcaři tady mají ten systém přímé demokracie, což znamená, že o všem, o každé prkotině, se tady musí hlasovat a volit.

Ale už se domluvili a rozjelo se jim to. Takže k dnešnímu dni, což je 9. března, mají naočkováno přes 1 200 000 lidí. Což je (k tomuto datu, pozn. red.) o 400 000 lidí víc než v České republice. Obě dávky ale už má 10 % populace, tedy nějakých 860 000 lidí, což je o 600 000 lidí víc než v České republice.

Následně jsem jim řekl, jak vypadá situace u nás. Hovořil jsem o těch chaotických rozhodnutích vlády, kdy máme prezidenta, který za zády ministra zahraničních věcí píše unilaterální dopisy prezidentu Číny Si Ťin-pchingovi, nebo prezidentu Ruska Vladimirovi Putinovi a žádá je o vakcíny, které většina lidí v České republice stejně nechce.

Hovořil jsem s nimi o českém premiérovi, který se sice každou chvíli bije do prsou v médiích, že je ten nejlepší krizový manažer, který kdy na světě žil, ale když se ho někdo zeptá na zodpovědnost, tak pochopitelně za nic nemůže, za všechno může někdo jiný, ať už je to opozice, ať už je to Kalousek, Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienici.

Oni mi potom řekli, ty jsi nás nepochopil, ono to tak špatné vlastně není, my to mysleli tak, že by to mohlo být lepší. Já jsem jim chtěl říct, že ta tragédie v ČR je v tom, že my zatím nevidíme to světlo na konci tunelu. Ale pak jsem si to rozmyslel, protože si myslím, že to světlo na konci tunelu je. Nečekejte, že to bude rychle.

Covid tady s námi bude dlouho, někteří vědci říkají, možná navždy. Ale kdo tady s námi nemusí navždy být, je současná vláda a premiér. A tím světlem na konci tunelu mám na mysli volby, které proběhnou za 7 měsíců, v říjnu letošního roku. Tam můžete všem těm lidem, zejména premiérovi, říct, jakým způsobem tuto krizi zvládl a jak dobrým krizovým manažerem je, nebo není.

Celou glosu Tomáše Etzlera si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované